Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds minder allochtone tienermoeders

Het aantal nieuwe tienermoeders is in Nederland sinds 2001 flink gedaald. Dat komt vooral doordat allochtone tienermeisjes minder kinderen kregen.
Steeds minder allochtone tienermoeders

Minder geboorten en minder eerste generatie niet-westerse tieners. Het aantal niet-westerse allochtone tienermoeders zakte tussen 2001 en 2007 van 1736 naar 779, terwijl het het aantal autochtone nieuwe tienermoeders met bijna 1500 ongeveer even groot is gebleven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ontwikkelingen
Dit komt door twee ontwikkelingen. Ten eerste is het aandeel van de eerste generatie in het totaal van het aantal niet-westerse tieners van 15 tot 19 jaar afgenomen. Tienermoeders komen in de eerste generatie allochtonenen relatief vaak voor. Ten tweede zijn in zowel de eerste als in de tweede generatie de geboortecijfers gedaald.

Geboortecijfer
Het geboortecijfer van Turkse en Marokkaanse tieners nadert naar verhouding dat van hun autochtone leeftijdgenoten. Het geboortecijfer van Antilliaanse tienermeisjes daalde licht, maar is relatief gezien nog bijna acht keer zo hoog als dat van autochtone meisjes.

Wereldwijd
Met 5,2 geboorten per duizend meisjes van 15 tot 19 jaar is het Nederlandse cijfer een van de laagste ter wereld. Waarschijnlijk komen tienermoeders alleen in Zwitserland nog iets minder vaak voor, zegt het CBS.(Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.