Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer mensen in inburgeringstraject

In de eerste helft van dit jaar hebben gemeenten 24.000 nieuwe Nederlanders in een inburgeringstraject geplaatst. Dat zijn er 7500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft demissionair minister Eimert van Middelkoop (Integratie) donderdag in een brief laten weten aan de Tweede Kamer.
Steeds meer mensen in inburgeringstraject

Uit een evaluatie van de Wet Inburgering, die ook naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat de groep van vrijwillige inburgeraars groeit. Van de mensen die in de eerste helft van dit jaar een inburgeringscursus volgden, was 27 procent vrijwillige inburgeraar. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar.

Geslaagd
Verder blijkt dat van de 17.000 inburgeraars die in de eerste helft van dit jaar examen deden, ruim twaalfduizend mensen zijn geslaagd. Dat komt neer op een slagingspercentage van 72 procent. De ambitie van minister en gemeenten is 60 procent.

Slop
Een jaar geleden sloeg toenmalig minister Eberhard van der Laan nog alarm omdat de inburgering in het slop leek te raken. Als de gemeenten er niet harder aan zouden gaan trekken, zouden er in 2009 maar 35.000 mensen gaan inburgeren, terwijl dat er 60.000 zouden moeten zijn. Later bleken de gemeenten hun zaakjes op orde te hebben gebracht en was er van achterstand nauwelijks sprake meer.

Extra vergoeding
Voor dit jaar is de afspraak dat er 56.000 inburgeraars worden geplaatst. De vier grote steden en nog 265 andere gemeenten krijgen daarvoor een extra vergoeding omdat ze de doelstelling van eind mei hebben gehaald. Steden die daar niet in slaagden, krijgen alsnog een bijdrage van het Rijk als ze op 1 september twee derde van het aantal afgesproken inburgeraars op cursus hebben gekregen.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.