Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Start jongerencampagne ‘Maak seks lekker duidelijk’

Vandaag is de campagne 'Maak seks lekker duidelijk' gestart. Doel is om jongeren weerbaar te maken tegen ongewenst seksueel gedrag. Want maar liefst 18 procent van de meisjes en 4 procent van de jongens heeft op seksueel gebied wel eens iets gedaan wat zij eigenlijk niet wilden.
Start jongerencampagne 'Maak seks lekker duidelijk'

Posters in bushokjes en op scholen en online banners laten foto’s van jongeren zien met hun ‘handleiding’ op het gebied van seksualiteit. Iedere jongere heeft zo’n handleiding, alleen zijn ze zich hiervan vaak niet bewust. De algemene boodschap voor jongens is: let op signalen die meisjes geven en vraag naar wensen. Voor meiden is het advies: durf aan te geven wat je wensen en grenzen zijn.

Grenzen

Jongeren zijn er bij gebaat als ze meer nadenken over hun eigen wensen en grenzen en die van anderen. Op de Hyves-site maaksekslekkerduidelijk.nl leren ze hoe ze hun grenzen daadwerkelijk kunnen bewaken. Op de site worden jongeren uitgedaagd na te denken over hun ‘handleiding’ en deze in te vullen. Ze kunnen die vervolgens vergelijken met die van hun Hyvesvrienden.

Lovecoach
Hoe jongeren hun wensen en grenzen kenbaar kunnen maken, leren ze met de nieuwe online game ‘Can you fix it?’. Die is te vinden op www.sense.info, de jongerensite voor info over seksualiteit. Tien filmpjes tonen situaties die uit de hand dreigen te lopen. Jongeren kunnen zelf ingrijpen als ze vinden dat hun grens is bereikt. Een ‘lovecoach’ staat ze bij met adviezen.

Zoenen
Veel jongeren krijgen te maken met grensoverschrijdend seksueel gedrag. Dit blijkt uit het recente onderzoek ‘Laat je nu horen’ van de Universiteit Utrecht en de Rutgers Nisso Groep. Ongewenst seksueel gedrag kan zowel lichamelijk (aanraken, zoenen, seks) als niet-lichamelijk zijn. Zoals een masturberend vriendje voor een webcam of seksueel getinte opmerkingen.

Angst
Tot op zekere hoogte vinden jongeren bepaalde grensoverschrijdingen, zoals ongewenst worden aangeraakt, erbij horen. Dit blijkt uit ‘Niet zomaar seks’, waarbij 68 jongeren zijn geïnterviewd over hun beleving van seksualiteit. Meiden die langdurige of terugkerende ervaringen hebben met ongewenst seksueel gedrag, hebben hier veel last van. Ze hebben gevoelens van angst, boosheid, schaamte, zelfverwijt en wantrouwen naar mannen.
De campagne richt zich ook op ouders en docenten. Zij kunnen tieners ondersteunen. Daarvoor is er de website www.uwkindenseks.nl.

Ggd’en
‘Maak seks lekker duidelijk’ is de eerste Nederlandse campagne ter bevordering van de seksuele gezondheid van jongeren uit een reeks van vier. Deze campagne focust zich op laagopgeleide jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Alle ggd’en haken aan op deze campagne.

Vier jaar
De komende vier jaar komen er campagnes die de strijd aanbinden met ongewenste seks en ongewenste gevolgen van seks, zoals soa’s en ongewenste zwangerschappen.
Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep voeren de campagne uit in opdracht van de ministeries van VWS en OCW.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Rutgers Nisso Groep/Soa Aids Nederland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.