Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spoeddebat over vastgebonden gehandicapte

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over een 18-jarige bewoner van 's Heeren Loo in Ermelo, een instelling voor verstandelijk gehandicapten. De PvdA wil het debat naar aanleiding van een uitzending van Uitgesproken, dinsdagavond. Het tv-programma stelt dat de jongen, Brandon, al drie jaar niet meer in de buitenlucht is geweest en elke dag met een tuigje en een riem aan de muur wordt geketend. Zijn kamer zou veel weg hebben van een isoleercel.
Spoeddebat over vastgebonden gehandicapte

Het debat vindt woensdagmiddag om 16.00 uur plaats.

’s Heeren Loo liet in een verklaring weten dat Brandon ‘een uitzonderlijk complexe problematiek heeft, waarbij structureel vrijheidsbeperkende middelen en maatregelen worden toegepast’. Volgens de instelling is er geen alternatief. De Inspectie voor de Gezondheidszorg sluit zich daarbij aan. ‘De behandeling van een cliënt met zeer complexe en uitzonderlijke psychiatrische problematiek in de instelling voor verstandelijk gehandicapten ’s Heeren Loo in Ermelo vindt zorgvuldig en verantwoord plaats’, aldus de IGZ.

Vrijheid
De inspectie bracht dinsdag een bezoek aan de instelling. ‘De problematiek van deze cliënt is op dit moment dusdanig ernstig, dat deze, ondanks inspanningen van de instelling om de vrijheidsbeperkende maatregelen zo veel mogelijk terug te dringen, voor zijn eigen en andermans veiligheid permanent in zijn vrijheid is beperkt’, stelt zij vast.

Regels
Platform VG, die de belangen behartigt van gehandicapten en hun familie, wil dat de regels worden veranderd, als blijkt dat de behandeling van Brandon binnen die regels past. Een woordvoerder pleitte daarvoor tijdens de televisie-uitzending.

Ban de band
Marjolein Herps, programmamedewerker bij kenniscentrum Vilans, zegt dat het gebruik van onrustbanden vermoedelijk nog veel voorkomt in de gehandicaptenzorg. Aantallen kent ze niet, maar ze wijst op de 30 instellingen die sinds 2009 deelnemen aan het verbetertraject Ban de Band. In 2009 brachten deze organisaties het aantal onrustbanden van 334 terug naar 120. Link: verbeterprogramma Ban de band.

Bekijk hier de uitzending over Brandon van EO Uitgesproken:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Uitgesproken EO

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.