Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Speciale vakscholen voor zorgberoepen

Voor zorgberoepen komen er nieuwe ambachtsscholen, zogeheten Vakcolleges Zorg. Jongeren worden in zes jaar opgeleid naar beroepen in de zorg, waarvoor in de regio werkgelegenheid is.
Speciale vakscholen voor zorgberoepen

Het Zorgcollege is een zesjarige doorlopende leerlijn in de zorg, waarbij vmbo, mbo en instellingen zich gezamenlijk inzetten voor de ontwikkeling van talenten van jongeren. Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink en Marja van Bijsterveld, demissionair staatssecretaris van Onderwijs, geven dinsdag het startsein voor deze opleidingen in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Taskforce
De Vakcolleges Zorg zijn een initiatief van: Het Vakcollege. Hans de Boer, oud-voorzitter van MKB Nederland en van de Taskforce Jeugdwerkloosheid is een van de initiatiefnemers van Het Vakcollege. De organisatie zette eerder de vakcolleges in de techniek op. Daarvan zijn er inmiddels 38 in Nederland.

Leermeesters
De opleidingen worden vaak vergeleken met de ambachtscholen van weleer, omdat ze vaktrots, ambitie en traditionele respectvolle relaties tussen leermeesters, leerlingen en bedrijven hoog in het vaandel hebben. De praktijk is leidend tijdens de opleiding, ‘Omdat bij de vakcolleges techniek is gebleken dat meer praktijk ook leidt tot betere theoretische kennis’, aldus de organisatie.

Zestig
In september van dit jaar zullen de eerste tien zorgcolleges opengaan. De bedoeling is dat aantal in vijf jaar tijd uit te breiden naar zestig.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP

3 REACTIES

 1. eindelijk zie ik een tipje wijsheid ,alleen hoop ik dat er ook scholing komt voor de thuiszorg voor huiishoudelijk dames en heren en de begeleiding bij de zorg voor zieke en chirurchische teams de laatste vooral de omgang naar de mensen toe en dat ze doen wat de huisarts zegt!! Huishoudelijke daar is ook heel wat aan te verbeteren,
  Bij huishoudelijk werk is het belangrijk dat je weet wat iemand heeft daar is werk aanpassing bij nodig b.v. blinden,ziektes aan de luchtwegen , reuma enz.
  Als U niet weet wat het vershil is vraagt U het maar aan mij.
  Het werken op zich in de huishouding moet ook scholing weer voor komen want ze flodderen soms de goede niet te na gesproken die zijn er gelukkig ook maar het gros maak er van.
  Het roken moet ook verboden worden maar de zorg instellingen die nemen ook iedereen aan zonder kennis te maken en kijken hoe en wat iemand is.Een bewijs van goed gedrag zou ook moeten want iedereen komt bij je binnen.
  mevr.G.Geitenbeek de Ruig

 2. Lees alle reacties
 3. En haal maar weer oude leerwijsheid uit de kast zodat we weer leerlingen op de werkvloer krijgen die weer kennis aangeboden krijgen over het vak waarvoor ze worden opgeleid.
  Een combinatie aan het eind van leren en werken is voor velen prettig .
  Snel landelijk invoeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.