Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP: ‘Draai huishoudtoets bijstand terug’

De gevolgen van de strengere inkomenstoets voor gezinnen in de bijstand moeten volgens de SP met terugwerkende kracht worden teruggedraaid. VVD en CDA hebben met D66, GroenLinks en de ChristenUnie in het crisisakkoord afgesproken de zogeheten huishoudtoets volgend jaar af te schaffen. Maar volgens de SP is dat niet genoeg.
SP: 'Draai huishoudtoets bijstand terug'

De strengere toets voor nieuwe instroom in de bijstand die sinds 1 januari geldt, heeft de afgelopen maanden in veel gezinnen al voor problemen gezorgd. Dat stelt Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP in een zondag gepubliceerd rapport op basis van meldingen die bij haar partij zijn binnengekomen.

Meldpunt
Uit protest tegen de strengere toegangstoets tot de bijstand had de SP op 1 maart een meldpunt ‘Armoede werkt niet’ geopend. Daar zijn via internet in ongeveer 2 maanden tijd 557 meldingen binnengekomen.

Huishoudtoets
De huishoudtoets maakte deel uit van plannen voor een strengere bijstand van staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken). Door deze bezuiniging was voortaan nog maar één uitkering per gezin mogelijk en werd bij het vaststellen van recht op bijstand voortaan ook gekeken naar het inkomen van meerderjarige inwonende kinderen.

Uitkeringen
Bij ruim een derde van de meldingen bij de SP hebben ouders hun recht op een uitkering verloren, omdat hun kind werkt. Bij 13 procent heeft het kind geen recht meer op een uitkering, omdat de ouder werkt. In 14 procent van de gevallen staat het kind met lege handen, omdat de ouder AOW ontvangt. Verder is bij ruim een kwart van de meldingen de bijstand ingetrokken, omdat een ander gezinslid ook een beroep op het sociale vangnet moest doen.

Verhuizen
De oppositie heeft zich altijd fel verzet tegen de plannen van De Krom, omdat het ouders en kinderen financieel van elkaar afhankelijk zou maken of gezinnen uit elkaar zou trekken. Volwassen kinderen die net hun eerste baan hebben of werken naast hun opleiding, zouden gedwongen worden om te verhuizen.

Dossiers
Volgens Karabulut is het goed dat gemeenten nu de uitvoering van de huishoudtoets hebben opgeschort, omdat de toets straks wordt afgeschaft. Maar volgens haar moeten ook de dossiers worden herzien van mensen die al zijn gedupeerd door de toets.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.