Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociale agenda Amersfoort terug bij af

Wat betekent het dat de wijkcentra straks weg zijn? Waar kan de energie uit de wijk dan samenkomen? Hierover ging het tijdens twee bijeenkomsten die de afgelopen zomer plaatsvonden in het Amersfoortse wijkcentrum ’t Middelpunt.‘Wijkbewoners steunen ons als Turks- Alevitische vereniging. Het is een uniek proces.’
Sociale agenda Amersfoort terug bij af
Foto: Gemeente Amersfoort

De gemeente Amersfoort heeft – evenals veel andere gemeenten – besloten om alle wijkcentra weg te bezuinigen. Bewoners van de noordelijke wijken Schothorst, Zielhorst en Kattenbroek kwamen in actie om de bieb in Zielhorst en wijkcentrum ’t Middelpunt te redden. In de wijk Randerbroek lukte het bewonersgroepen wijkcentrum het Klokhuis, met daarin een Resto Van Harte (buurtrestaurant), te behouden. Instellingen en actieve bewoners willen wel op zoek naar nieuwe initiatieven, zo bleek van de zomer tijdens drukbezochte bijeenkomsten onder de titel ‘De kracht van de wijk’. Dertien organisaties namen eraan deel, vanuit welzijn, wijkbeheer, (jeugd)zorg, onderwijs, corporaties, bewoners, wijkmanagers en de wethouders GertBoeve (economie en wonen, zorg en welzijn) en Menno Tigelaar (jeugd, onderwijs, wijken en beheer).


Integratie groepen

Initiatiefnemers van ‘De kracht van de wijk’ zijn Ria Roelofs en Joop Roebroek van adviesbureau Vertige, Daan Vosskühler van Stichting BottomUp en Fethi Killi, projectleider van de Turks-Alevitische vereniging ABCV. De insteek was de transitie van de AWBZ naar de Wmo in de noordelijke wijken. Ria Roelofs schetst hoe het initiatief ontstond: ‘Vanuit de actie “Red de bieb Zielhorst” ontstond het idee om te kijken wat er nu in de wijk leeft. Wat zijn de potenties, de gewoontes en behoeften? Hoe kunnen bewoners samen zorg dragen voor elkaar? Wat betekent dit voor de sociale samenhang als de wijkcentra weg zijn? Hoe organiseert de gemeente al die transities op het gebied van zorg en welzijn?’ Volgens bewoners lukt het naar boven halen van nieuwe energie en kracht uit de wijk alleen, als er voldoende ontmoetingsplekken zijn en de organisaties elkaar goed kennen.
Om die reden wil de Alevitische vereniging het wijkcentrum ’t Middelpunt ook kopen, vertelt Killi. ‘We willen mensen bij elkaar brengen en stimuleren dat er nieuwe sociale infrastructuren ontstaan. We willen een integratie van verschillende groepen, religieus en niet-religieus, jong-oud, autochtoon en allochtoon. Een nieuwe oriëntatie op ontmoeting, kunst, cultuur en welzijn.’ Tijdens de eerste bijeenkomst kwamen er positieve en negatieve beelden over de wijken naar boven. De negatieve beelden zijn talrijk: verloedering, sociaal isolement, ontbreken van sociale samenhang, het verdwijnen van sociale netwerken en ontmoetingsplaatsen, demotivatie van actieve burgers, burgers die in de ‘bedien mij stand’ staan. Maar er zijn ook kansen: de eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht van burgers zijn te mobiliseren,  organisaties willen een integrale aanpak en zijn bereid buiten de eigen kaders te treden en nieuwe allianties aan te gaan.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine december 2012

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.