Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Sneller woning voor asielzoeker

Asielzoekers die in Nederland mogen blijven, krijgen van een gemeente een huis aangeboden. Deze woning mogen de asielzoekers niet weigeren. Zo moeten vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, sneller aan onderdak worden geholpen.
Sneller woning voor asielzoeker

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) heeft de Tweede Kamer donderdag laten weten dat in drie provincies een proef begint met deze nieuwe procedure. Nu kan een vluchteling die mag blijven eerst zelf een huis uitzoeken. Pas daarna worden woningen toegewezen.

Inburgering
Maar dit duurt te lang, vindt de minister. Als asielzoekers sneller een huis hebben, kunnen ze eerder beginnen met integratie en inburgering. Het kan ook 65 miljoen euro schelen in de kosten voor asielopvang als de vluchtelingen sneller een eigen woning hebben.

Achterstand
Gemeenten moeten huizen toewijzen aan vluchtelingen, maar hebben inmiddels een flinke achterstand opgelopen. Vorig jaar moesten 10.300 asielzoekers een woning hebben, maar aan het eind van het jaar wachtten er nog 2554 op een huis. Veertig gemeenten haalden de doelstelling, 378 liepen achter.

Verscherpt
Door de groeiende achterstand zitten vluchtelingen die mogen blijven steeds langer in een asielzoekerscentrum. De afgelopen jaren liep dit op tot gemiddeld een half jaar. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) heeft het toezicht op de toewijzing van woningen verscherpt. Voor 1 juli moeten nog 7262 asielzoekers een huis in Nederland krijgen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

3 REACTIES

  1. misschien moeten “ze”mensen als jij naar Somalie sturen of naar Syrie dan snap je misschien waarom ze hier naar toe vluchten!
    Er zijn daar zat leegstaande krotjes voor je, keus genoeg en je hoeft niet lang te wachten, wat een geluk!

  2. Lees alle reacties
  3. Lekker dan! Ik zit al 3 jaar te wachten op een woning en krijg geen urgentie! Dat betekend al 3 jaar als een student op kamers wonen! Van die bedrijfspanden roep ik ook al jaren Atte! zoveel leegstaande panden kost ook genoeg geld… genoeg om er appartementen van te maken!

  4. Het toewijzen van huizen aan gelukszoekers gaat ten koste van de Nederlanders, jongeren en gescheiden mensen die al 8 jaar of meer op een woning wachten, dezen hebben voorrang.
    Bouw gewoon leegstaande kantoren om en zet ze daar in.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.