Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sloop in krimpregio’s is heftig voor ouderen

Wooncorporaties moeten zorgvuldiger omgaan met oudere huurders in krimpgebieden als die door sloop gedwongen worden te verhuizen. Zo'n verhuizing leidt tot ‘heftige, emotionele en negatieve ervaringen’ waar corporaties onvoldoende rekening mee houden.
Sloop in krimpregio’s is heftig voor ouderen

Dat meldde de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), die de gevolgen van bevolkingskrimp onderzoekt, dinsdag. Door vergrijzing en gebrek aan werkgelegenheid blijven in krimpgebieden vaak kwetsbare huurders achter. Veel woningen worden vanwege het overschot gesloopt.

Impact

De krimpgebieden in Nederland zijn Oost- en Noord-Groningen en delen van Limburg (Heerlen/Kerkrade) en Zeeland (Zeeuws-Vlaanderen). Het onderzoek van SEV richtte zich op de situatie in Oost-Groningen. Wooncorporatie Acantus sloopte daar de afgelopen jaren zo’n 2000 woningen. Bewoners moesten hun huis, waar ze soms hun leven lang woonden, verlaten. ‘Zo’n gedwongen verhuizing heeft veel impact’, aldus de SEV.

Ontworteld

Hoewel de huurders een kwalitatief betere woning terugkregen, voelen mensen zich ontworteld. ‘De fysieke omgeving voor huurders blijkt nauwelijks van invloed op de beoordeling van de nieuwe woonplek’, concludeert SEV. ‘De sociale omgeving blijkt des te belangrijker. Sommige huurders moesten de buurt of het dorp waar ze hun leven lang woonden verlaten. Zij zijn hun sociale netwerk deels kwijtgeraakt en hebben minder contacten in de nieuwe buurt.’

Begrip

De SEV adviseert wooncorporaties en huurdersorganisaties om begrip te tonen voor de situatie van huurders en duidelijk te communiceren over wat er precies gaat gebeuren en wat er mogelijk is. Ook vindt de stuurgroep dat de huurders persoonlijk begeleid moeten worden door praktische hulp bieden en ook na de verhuizing te kijken of huurders weer kunnen aarden. 

Lees ook:

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.