Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slachtoffers positief over spreekrecht

Het spreekrecht bij rechtszittingen voor slachtoffers en nabestaanden kan positieve effecten hebben, vooral voor mensen die een trauma aan het misdrijf hebben overgehouden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het ministerie van Justitie, waarvan de resultaten vrijdag zijn bekendgemaakt.
Slachtoffers positief over spreekrecht

Volgens de onderzoekers ervaren slachtoffers het wettelijk spreekrecht, dat in 2005 werd ingevoerd, als een bijdrage aan de emotionele verwerking van het delict. Door te spreken in de rechtszaal voelen zij zich bovendien gehoord en partij in het strafproces.

Uitschelden

Wel schort het in sommige gevallen aan de uitvoering. Sommige mensen krijgen ten onrechte geen spreektijd, terwijl rechters anderen te veel ruimte geven door niet in te grijpen als slachtoffers de verdachte uitschelden of zich uitlaten over de gewenste strafmaat. De wet bepaalt dat slachtoffers alleen mogen uitweiden over de gevolgen die het misdrijf voor hen persoonlijk heeft gehad.
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid) heeft het onderzoeksrapport vrijdag aangeboden aan de Tweede Kamer.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.