Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slachtoffers misdrijven krijgen meer rechten

Vanaf januari 2011 krijgen slachtoffers van misdrijven meer juridische rechten. Slachtofferhulp Nederland zegt zeer content te zijn dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel daarvoor dinsdag heeft aangenomen. De belangrijkste winst vindt de belangenorganisatie de voorschotregeling.
Slachtoffers misdrijven krijgen meer rechten

Die regeling houdt in dat de overheid een toegewezen slachtoffervergoeding alvast aan een slachtoffer betaalt, als de dader dat na acht maanden nog steeds niet heeft gedaan. Daarna verhaalt de Staat dat bedrag op de dader. De regeling geldt overigens voorlopig alleen voor slachtoffers van gewelds- en zedendelicten. ‘Daarmee komt een eind aan de frustratie van het slachtoffer dat op zijn geld niet krijgt of jarenlang wacht op de afbetaling van de kant van de dader’, meent Slachtofferhulp.

Vrijlaten
Een tweede belangrijke stap, vindt de organisatie, is dat slachtoffers door de nieuwe wet recht hebben op actieve informatievoorziening van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) over het verloop van de gevangenhouding van de verdachte of dader. Als die wordt vrijgelaten, krijgt het slachtoffer daarvan bericht. Met die informatievoorziening moet worden voorkomen dat een slachtoffer onverwachts, bijvoorbeeld op straat, wordt geconfronteerd met de dader.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.