Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slachtoffer loverboy steeds jonger

Slachtoffers van loverboys worden steeds jonger, dat zegt Anke van Dijke van Fier Fryslân in het programma EenVandaag. Twaalfjarigen zijn geen uitzondering meer. Loverboys gaan bovendien veel sneller te werk.
Loverboy gaat steeds sneller te werk
Via social media weten loverboys soms al binnen een paar dagen het meisje te beïnvloeden. - Foto: ANP XTRA

De 15-jarige Kiki vertelt tegen EenVandaag dat ze nog geen twee maanden na een ontmoeting met haar loverboy als prostituee aan de slag moest. Omvangrijke recente zaken van uitbuiting  Valkenburg, Heerlen en Amsterdam laten zien dat  loverboys steeds sneller en sluwer te werk gaan.

Zorgen

De slachtoffers van deze pooiers komen vaak niet meer achter de ramen terecht, maar worden uitgebuit in hotels, appartementen en garageboxen.  Officier van Justitie Jolanda de Boer maakt zich grote zorgen en spreekt in het actualiteitenprogramma dat we nog steeds maar het topje van de ijsberg kennen.

Telefoon

Anke van Dijke van Fier Fryslân zegt dat het loverboy-probleem extremer wordt. ‘Tegenwoordig is het zo eenvoudig. Je hebt alleen een meisje, een telefoon en een computer nodig’, vertelt ze in het programma.

Social media

Vroeger nam de loverboy maanden de tijd voor het groomen, het inpalmen van een meisje. Het beeld van de jongen die met de mooie auto buiten school staat te wachten. Maar via social media weten loverboys soms al binnen een paar dagen het meisje te beïnvloeden.

Lees alle Zorg + Welzijn artikelen over dit onderwerp in het Dossier Loverboys >>

Seksuele ontwikkeling

Er is een online seksuele ontwikkeling gaande, legt Jean Custers uit. Hij is mensenhandelexpert bij de politie Rotterdam. ‘Er wordt uren gechat en de meisjes denken al heel snel dat ze een relatie hebben.’  En vanuit dat vertrouwen zijn meisjes heel snel geneigd om bijvoorbeeld hun borsten te laten zien. Daarmee heeft de loverboy een chantagemiddel in handen.

Onderschatten

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 41% van de jongeren wel eens online seksueel is benaderd door een onbekende. Het gaat dan vaak om een verzoek om een naaktfoto. Een op de zeven jongeren (15%) heeft wel eens een naaktfoto verstuurd. Het wordt steeds normaler om dit te doen, maar jongeren onderschatten de gevolgen zegt Custers.

Bekijk hier het item van Eenvandaag over Loverboy 2.0: sneller en gewelddadiger >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.