Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Skaeve huse in Arnhem zorgen niet voor overlast’

De Skaeve Huse ofwel 'aso-woningen' achter de Rijnhal in Arnhem zorgen niet voor overlast voor omwonenden, zo blijkt uit een evaluatie van de gemeente Arnhem. ‘Buurtbewoners brengen zelfs kerstpakketjes naar de bewoners van de containers.’ De woningen zijn nu zo'n 4 jaar in gebruik.
Woningen voor extreme overlastveroorzakers op de Jan Frankelaan in Amsterdam.
Woningen voor extreme overlastveroorzakers op de Jan Frankelaan in Amsterdam. - Foto: ANP-Photo/Koen van Weel

Arnhem was in 2009 een van de eerste gemeenten van Nederland die mensen die overal voor te veel overlast zorgden, liet wonen op een afgelegen plek in een woning die ze nauwelijks kunnen slopen. Onder andere in Tilburg, Maastricht en Amsterdam bestaan deze woonvormen ook. Het college wil nu onderzoeken of het mogelijk is om de wooneenheden een meer permanente plek te geven binnen Rijnhalgebied.

Deens

De woningen worden Skaeve Huse genoemd, naar het Deense voorbeeld Skæve huse til skæve existenser – afwijkende huizen voor mensen met een afwijkend bestaan – dat in 1999 is geïntroduceerd. In Denemarken werden 49 projecten met in totaal 360 woningen gerealiseerd, bedoeld voor mensen die hun eigen gang willen gaan. Zij worden door anderen als bizar, smerig, luidruchtig of agressief ervaren, waardoor woningcorporaties zich met hen geen raad weten.

Leefprobleem

Deze mensen krijgen een tweede kans in de vorm van een Skaev Hus. In de afgelegen woonunits kunnen de bewoners, onder begeleiding van de RIBW, rustig leven en zijn zij anderen niet tot last. Bij de komst van het project dat Anders Wonen heet, zijn met omwonenden en belanghebbenden afspraken over beheer gemaakt. Tal van gemeenten zijn ondertussen bezig om een plek te vinden voor de Skaeve Huse of een project Anders Wonen.

 

Zorg + Welzijn publiceerde in 2008 het verhaal: Een Skaev Hus voor Anton.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.