Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SER wil één zorgcoördinator voor probleemjongere

De run op specialistische hulp voor probleemjongeren wordt veroorzaakt door verbeterde signalering. De jeugd is niet gestoorder dan vroeger. Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) in een nog vertrouwelijk conceptadvies aan het kabinet, zo meldt de Volkskrant. Jongeren met gedragsstoornissen moeten één hulpverlener krijgen die alle zorg coördineert.
SER wil één zorgcoördinator voor probleemjongere

De problemen bij deze jongeren verergeren doordat afwijkend gedrag minder wordt geaccepteerd. Ook is hulp niet gecoördineerd, maar wordt deze door een reeks aparte instanties gegeven, zo schrijft de SER in het advies over over participatie van jongeren met ontwikkelings- of gedragsstoornissen. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin vroeg om advies ter voorbereiding op een herziening van de jeugdzorg, aldus de Volkskrant.

Indicatie
De jeugd ggz, het speciaal onderwijs, jeugdbescherming en Justitie hebben allemaal hun eigen aanpak. De SER stelt voor dat alle instanties één indicatie opstellen. Per jongere is één hulpverlener nodig die de zorg coördineert, zo meldt de krant. Het kabinet moet deze samenwerking afdwingen en financieel lonend maken.

Verantwoordelijk
De raad suggereert dat de eerste instelling die de verantwoordelijkheid accepteert voor de jongere, ook verantwoordelijk zou kunnen blijven voor het hele behandeltraject. Op korte termijn kost deze aanpak extra geld, maar op de langere termijn zullen de kosten dalen.

Lees hier het artikel in de Volkskrant

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: de Volkskrant/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.