Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP: 300.000 kwetsbare bejaarden erbij

Tussen 2010 en 2030 zal het aantal kwetsbare ouderen stijgen van 700.000 naar ongeveer een miljoen. Dat voorspelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een studie. Dat zijn er minder dan eerder voorspeld.
SCP: 300.000 kwetsbare bejaarden erbij

Eerdere voorspellingen gaven aan dat er tegen 2030 honderdduizend kwetsbare 65-plussers meer zouden zijn. Maar volgens het SCP zitten er onder de toekomstige bejaarden steeds meer hoogopgeleiden. Die groep redt zich doorgaans beter in het leven, ook op hoge leeftijd, dan mensen met minder scholing. Ze kunnen dus niet als ‘kwetsbaar’ worden bestempeld.

Universiteit
Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Het SCP werkte bij het onderzoek samen met de Amsterdamse Vrije Universiteit en de Universiteit van Tilburg.

Zorgen
Het SCP rekent onder kwetsbare ouderen mensen die meer dan één ziekte tegelijk hebben en niet (meer)  goed voor zichzelf kunnen zorgen. Vaak zijn kwetsbare ouderen hoogbejaard, van het vrouwelijk geslacht of alleenstaand. Mensen uit lagere sociaaleconomische klassen zijn oververtegenwoordigd.

Verpleeghuis
De groep kwetsbaren onder de bejaarden heeft binnen drie jaar vier tot vijf keer zo veel kans om in een verzorgings- of verpleegtehuis terecht te komen. Ook is de kans op overlijden bij hen hoger.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ foto ANP Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.