Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Schippers wil geen uitstel eigen bijdrage ggz

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil de invoering van de eigen bijdrage voor zwaardere psychologische zorg niet uitstellen. En ze maakt geen uitzondering voor mensen met psychiatrische klachten en een minimuminkomen en die door de extra kosten wellicht zorg gaan mijden.
Schippers wil geen uitstel eigen bijdrage ggz

Schippers gaf dat donderdag aan in het debat in de Tweede Kamer over de bezuinigingen van 600 miljoen euro in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en een eigen bijdrage van 275 euro.

In de gaten
De minister vindt de eigen bijdrage niet discriminerend. Oppositiepartijen en ggz-organisaties wel. Zij stellen dat de ‘gewone’ gezondheidszorg ook geen eigen bijdrage kent. Maar ook bij behandeling door tandarts, fysiotherapeut en dieetzorg volgt een rekening, aldus Schippers. Zij beloofde wel de effecten voor kwetsbare mensen goed in de gaten te houden.

Privacy
Deze betrekkelijk kleine groep wordt niet ontzien, vanwege het administratieve gedoe en omdat het raakt aan de privacy van patiënten die ergens de hoogte van hun inkomen moeten opgeven. De minister wijst erop dat echt niet alleen mensen met een bijstandsuitkering deze zorg nodig hebben: ‘Driekwart heeft een gewoon of goed inkomen. Dan is het niet raar als je ze vraagt een deel zelf te betalen.’

Prikkels
Schippers vindt dat de ergste pijn al uit de maatregel is gehaald door de bijdrage te verlagen. Niet invoeren is geen optie. ‘Er is nu een behoorlijke groep die lichtere zorg overslaat, omdat daar al een eigen bijdrage is. Dat is te dure zorg en daar is de eigen bijdrage op gericht. De prikkels liggen nu verkeerd. Als je al een eigen bijdrage hebt voor de lichte zorg en niet voor de zwaardere moet je ook niet verbaasd zijn dat mensen die lichte zorg overslaan en naar die zwaardere zorg gaan.’

Verschansen
PVV, CDA en VVD willen evenmin uitstel omdat de financiële problemen daardoor alleen maar groter worden. GroenLinks en de SP verwijten de partijen dat ze zich verschansen en geen millimeter ruimte bieden voor andere opties.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

9 REACTIES

 1. geachte Politici ;
  Kunt u wellicht een Parlementaire Enqette toestaan met als onderzoeksdoel om de onderste steen boven te krijgen …… ;
  >> privatiseringen , talloze-10-tallen jaren geleden zou uiterste goedkoop en alles zijn .. !!???!!???
  >> dienen oa. de vervuilende Politici niet de duizenden-miljoenen te gaan betalen omdat zij ons ronduit voor-gelogen hebben rondom de gratis&uiterste-kosteloos ingevoerde € , de prijzen zouden alleen maar gaan DÁLÉN ??!??!??
  Graag wil ik de voorzitter zijn , kan dat “nú” ..én.. niet logiserwijs over 20-jaar om documenten en alles te verdoezelen (MEIN-EED dús !!!) , NÚ,NÚ .

 2. Lees alle reacties
 3. het is gewoon vreselijk. ik denk dat ik het straks ook niet meer kan betalen. heb al jaren hulp voor mijn bipolaire stoornis. zou het dan straks toch zo ver komen dat ik op genomen moet worden in plaats dat ik thuis hulp kan krijgen. het is gewoon bar en boos hoe dit kabinet en waar ze de bezuinigingen willen toe passen. ik heb er helaas geen andere woorden voor.

 4. In mijn werk kom ik veel mensen tegen die op of onder een minimuminkomen leven. Deze mensen gaan vaak al niet naar de tandarts en de fysio omdat ze het gewoonweg niet kunnen betalen. De gevolgen hiervan lijken mij duidelijk. Hetzelfde voorzie ik straks gebeuren bij de psychiatrie.
  Ik ben verder benieuwd waar mevrouw Schippers de wijsheid vandaan haalt, dat mensen naar een psychiater gaan als dat niet nodig is, als andere “lichte” hulp afdoende is? Deze mensen ken ik niet? Verder hebben mensen met psychiatrische problematiek vaak problemen om in het reguliere arbeidsproces te functioneren. Hierdoor zullen zij gemiddeld op een veel lager inkomen zitten.
  Cynisch gezegd, over een paar jaar blijken de bedden zich weer te vullen omdat we vergeten zijn in de preventieve sfeer te investeren. Ben je alsnog duurder uit.
  Wees dan eerlijk mevrouw Schippers; dat we moeten bezuinigen en dat we dat gaan doen met de botte bijl en dat u op korte termijn resultaten wilt zien. Want dan bent u eerlijk en dan klopt het verhaal ook als een bus.

 5. Ja hoor… ivm privacy wordt er geen uitzondering gemaakt voor mensen met minimuminkomen? Alsof je niet aan het CAK sowieso je inkomen moet opgeven? Tijdens mijn opname heb ik al mijn inkomensgegevens moeten doorsturen en een toen al veel te gepeperde rekening moeten betalen. Einde van het verhaal: geslaagde behandeling (dat wel) en een schuld van 4900 euro aan eigen bijdrage. Want die is natuurlijk niet te betalen, wie heeft er nou ruim 200 euro per maan over?
  En nu dus met een minimuminkomen tot in lengte van dagen schuld aflossen….

 6. Ik denk dat ze in Den-Haag ???????niet weten waar ze het over hebben laat iedere minister of wat ze ook zijn, een een jaar mee lopen in de zorg met het loon?????? die in de zorg werkzaam zijn dan krijgen ze misschien een ander inzicht op de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.