Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers: staak ideologische discussie zorg

Stop met de ideologische discussies in de gezondheidszorg, want daaraan gaat de zorg kapot. Die oproep deed minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens Schippers gaat het niet om de vraag of je voor marktwerking kiest of de overheid aan de knoppen laat.
Schippers: staak ideologische discussie zorg

‘Allebei zijn nodig. Het gaat erom: hoe krijgen we de zorg weer aan de praat. Ik probeer een praktisch stappenplan te maken. Als je teveel doorschiet met concurrentie, kun je risicoselectie krijgen om kosten te vermijden en alleen maar overheidsregulering kan het inefficiënt maken.’

Rekening
Welk systeem je ook hebt, de premie voor de zorgverzekering gaat elk jaar omhoog, stelde ze verder. ‘Er zijn steeds meer ouderen en we kunnen steeds meer. Er wordt dus gewoon veel meer zorg geleverd en daar betalen we met z’n allen de rekening voor.’ De minister verzekert dat ‘alles erop is gericht om de prijs zo laag mogelijk te houden’ en ze ziet het als haar dure plicht ervoor te zorgen dat iedere euro die aan premie wordt betaald, goed terecht komt.

Bekijk hier de aflevering van Buitenhof:

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Afgelopen week kondigde Schippers aan dat ze ziekenhuizen en zorgverzekeraars zo snel mogelijk zelf verantwoordelijk wil maken voor de prijzen van veel behandelingen. Spoedeisende hulp en intensive care vallen overigens buiten die afspraken. Ook tandartsen zouden vanaf 2012 mogelijk zelf hun prijzen mogen bepalen.

Kiezen
Volgens de bewindsvrouw draait het er uiteindelijk om dat er efficiënter wordt gewerkt en de prijzen omlaag gaan. ‘Het is belangrijk dat de zorgverzekeraar eisen stelt zodat de ziekenhuizen en artsen steeds beter worden en de patiënt wat te kiezen heeft.’ En: ‘Je moet zorgen dat de prijzen van een behandeling kostendekkend zijn. Maar als jij het beter organiseert, houd je er meer aan over.’

Bron: ANP/Het Buitenhof

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Marktwerking is een heilloze weg in de zorg in de VS is het systeem 2 maak zo duur, het wordt nu iets gecompenseerd door Obama. Ja er komen meer ouderen maar die zijn ook gezonder, verder moet je de zorgpremie op basis van draagkracht betalen, dus iedereen in het ziekenfonds ook de hogere inkomens die dan een fors hogere premie moeten betalen en wij weer gewoon 17,50 euro netzo als het vroeger was.We betalen sreeds meer terwijl het pakket steeds verder wordt uitgekleed.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.