Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers gaat online hulpverlening ondersteunen

Minister Schippers wil sterk inzetten op het stimuleren van het gebruik van online hulpvelening. Er komt een permanente monitor die zorgpartijen moet aansporen en de coördinatie verbeteren. Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Schippers gaat online hulpverlening ondersteunen

‘Het gebruik van e-health kan helpen bij de uitdaging om de vrijheid en zelfredzaamheid van patiënten te versterken, oplossingen te bieden voor het dreigend personeelstekort, het verbeteren van de patiëntveiligheid en de zorg en de kostenstijging te beperken. Maar boven alles is ICT een middel en geen doel en moet als zodanig ook worden ingezet’, aldus Schippers in haar brief aan de Tweede Kamer.

Regelgeving
Ze gaat samen met de NZa kijken welke regelgeving aangepast moet worden om het gebruik van e-health breder mogelijk te maken. ‘De vrijblijvendheid is voorbij, alleen als er echt werk van gemaakt wordt, krijgen e-Health toepassingen een plaats in onze gezondheidszorg. Ik wil hierbij graag ondersteunen, maar het is aan het veld zelf om hiermee aan de slag te gaan.’ Ze stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor het maken van standaarden voor het registreren en uitwisselen van informatie.

Lastig
Hoewel anonieme online hulpverlening in het verleden haar dienst heeft bewezen, blijkt het lastig deze te financieren. Hulpwebsites moeten het vooral doen met tijdelijke subsidies, want via de Zorgverzekeringswet (Zvw) kan anonieme hulp niet vergoed worden. De geleverde zorg moet daarvoor namelijk naar de individuele cliënt herleidbaar zijn. Schippers trekt in 2012 en 2013 twee miljoen euro per jaar uit voor anonieme hulpverlening. De minister geeft het CVZ en de NZa de opdracht om dit verder uit te werken. Ze gaat kijken of het in de toekomst haalbaar is om anonieme onlinehulp via het reguliere bekostigingssysteem te kunnen financieren.

Bron: VWS/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.