Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Schaamtecultuur speelt rol bij seks allochtone jeugd’

De taboe- en schaamtecultuur, de sterke sociale controle en de roddelcultuur spelen een rol bij de seksuele vorming van allochtone jongeren. Dat concluderen onderzoekers van Research voor Beleid. Zij deden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid studie naar de seksuele belevingswereld van jonge allochtonen.
'Schaamtecultuur speelt rol bij seks allochtone jeugd'

Het rapport wordt woensdag gepresenteerd op het Albeda College in Rotterdam. Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) zal over de conclusies debatteren met jongeren. De schaamtecultuur speelt bij Turkse en Marokkaanse jongeren, maar ook bij Antilliaanse en Surinaamse groepen, stellen de onderzoekers.

Respect
Volgens het onderzoek hebben de geïnterviewde allochtone jongens en mannen weinig respect voor vrouwen. Meisjes en vrouwen zouden te weinig weerbaar zijn en grenzen binnen het seksuele contact niet goed kunnen afbakenen. Turkse en Marokkaanse meisjes en jonge vrouwen zouden bovendien chantabel zijn, omdat ze bang zijn dat hun seksuele gedrag bekend wordt bij hun familie.

Losse levensstijl
Een deel van de ondervraagde allochtonen houdt er een losse levensstijl op na, waarin het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen acties niet centraal staat. Vaak heeft dat, aldus de onderzoekers, te maken met een laag zelfbeeld en een negatief beeld van de toekomst. De jongeren oordelen vaak negatief over anticonceptie. Ook is er weinig kennis over geslachtsziekten. Volgens de onderzoekers is de voorlichting over geslachtsziekten en anticonceptie aan de jongeren voor verbetering vatbaar.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.