Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samson wil nog excuses minister om misbruik

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) moeten alsnog hun excuses maken aan mensen die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik in instellingen of pleeggezinnen. Dat zei Rieke Samson woensdag in een gesprek met Tweede Kamerleden. Zij is voorzitter van de commissie die het misbruik onderzocht.
Samson wil nog excuses minister om misbruik

‘De slachtoffers hebben deze excuses node gemist. En ik wil er dan ook op aandringen dat de bewindslieden dit alsnog doen’, zei Samson naar aanleiding van gesprekken met slachtoffers. Ze stelde vast dat Opstelten en Veldhuijzen van Zanten het leed van de slachtoffers eerder deze week wel erkenden, maar dat dit onvoldoende is. ‘Er is ook behoefte aan erkenning dat dit onder verantwoordelijkheid van de overheid is gebeurd, die er toch was om bescherming te bieden.’

Jeugdzorg Nederland
Samson zei verder dat de slachtoffers blij zijn met de excuses van Jeugdzorg Nederland. Die waren gemeend en oprecht en werden dan ook zeer gewaardeerd, zei ze.

Rapport Samson
De commissie bracht maandag het eindrapport naar buiten. Daaruit bleek dat kinderen in jeugdzorginstellingen 2,5 keer zo vaak rapporteren met misbruik in aanraking te zijn geweest, als kinderen die thuis wonen. Ook stelde Samson dat de overheid, Jeugdzorg en de Inspectie voor de Jeugdzorg hebben gefaald.

Meer meldingen
Na de presentatie kwamen bij de commissie weer 100 meldingen van misbruik binnen, waaronder tientallen nieuwe meldingen. ‘Dat laat wel zien dat dit onderwerp nog leeft en dat er behoefte bestaat aan een meldpunt’, aldus Samson.

Bron: ANP/ ANP Photo, Phil Nijhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.