Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Salarissen zorgbestuurders beperkt

Bestuurders in de gezondheidszorg mogen maximaal 190.000 euro per jaar gaan verdienen. Alleen degenen die een organisatie leiden die marktgericht werkt, zouden nog meer kunnen verdienen, tot maximaal 245.000 euro.
Salarissen zorgbestuurders beperkt

Dat is afgesproken in een beloningscode tussen de verenigingen van toezichthouders in zorginstellingen en de zorgbestuurders. Directeur Jan Aghina van de Vereniging van de Bestuurders in de Gezondheidszorg (NVZD) bevestigde woensdagochtend dat voor het maximum van 245.000 euro alleen de bestuurders van het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in aanmerking zouden komen.

Norm
‘Uitgaande van 1018 bestuurders in Nederland, komen potentieel 126 bestuurders boven de Balkenende norm 2010’, aldus Aghina. Nu verdienen ruim tweehonderd bestuurders in de zorg meer dan de zogeheten Balkenendenorm van circa 170.000 euro.

Interim
In de code zijn ook afspraken gemaakt over de beloning voor interim-bestuurders. Die kunnen straks maximaal 332.500 euro gaan verdienen en mogen maximaal een jaar aanblijven. Dan moet de interimovereenkomst worden omgezet in een vast contract.

Overstag
Er is al jaren geharrewar over de beloning van bestuurders in de zorg. Keer op keer duiken namen op van topmensen die salarissen bedingen die vele keren hoger liggen dan wat de premier verdient. De bestuurders waren niet erg happig op het accepteren van maximumnormen, maar door druk vanuit de politiek en maatschappij zijn ze nu overstag.

De beloningscode wordt dwingend. Dat betekent dat zorgorganisaties die hun topmensen meer betalen, daarvoor gestraft kunnen worden. De code wordt nog voorgelegd aan de leden van de verenigingen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.