Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruw

Het is ongekend hoe een ziende in een literair werk de belevingswereld van een blinde weet neer te zetten. Marie Kessels kroop in het lichaam van een ander en trok de luiken dicht. Geen straaltje licht kwam meer naar binnen. Vervolgens ontdekt ze het belang van de tastzin, geuren en temperatuurverschillen en ruimtelijke oriëntatie op basis van echo’s en wind.
Ruw

Op de stoep raakt ze verstrikt in fietssturen, de televisie wordt een tweede radio. Het huishouden kenmerkt zich door een ongelooflijke traagheid.  Ze stoot bijvoorbeeld veel kapot. En als blinde is het bijvoorbeeld niet zo eenvoudig om een eetlepel bloem af te meten. Of soms staan de blaren op haar vingertoppen nadat ze net iets te lang heeft gevoeld of de dooier van het ei in de koekenpan zacht is.
Naast praktische ongemakken is er ook de verstoorde biologische klok – want die werkt niet goed zonder licht –, het missen van een schaduw, de beklemming, de opsluiting in de huid. Toch is de ik-figuur in Ruw niet zielig. De algehele duisternis, veroorzaakt door een verkeersongeval, heeft haar innerlijke kracht kennelijk niet aangetast. ‘Mijn vrienden zijn zo goed geweest me van het begin af aan heel weinig te hulp te schieten; ik heb ze wat dat betreft ook op rantsoen gezet’, schrijft ze. En tegen een vriend die haar nodeloos geruststelt: ‘Luister eens jongen, wie niet kan zien, kan nog wel zelfstandig ademen!’ Een prachtig geschreven boek, en daarnaast een rijke bron voor wie wil weten wat het is om blind te zijn.

Titel:  Ruw
Auteur:  Marie Kessels
Uitgever:  De Bezige Bij
Prijs:  € 18,50

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.