Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Roze ouderen willen meer zichtbaar zijn

Meer zichtbaar zijn en behoefte aan acceptatie en het bespreekbaar maken van de specifieke situatie van roze ouderen zijn de belangrijke uitkomsten van de Roze Belweek 2011. Deze vond plaats tussen 3 en 7 oktober.
Roze ouderen willen meer zichtbaar zijn

In totaal telt Nederland 400.000 homoseksuele/biseksuele vijftigplussers; mannen en vrouwen die veelal opgegroeid zijn in een tijd dat hun seksualiteit nauwelijks bespreekbaar was. Uit angst voor reactie uit de omgeving houden ze vaak hun identiteit verborgen. Het sociale isolement is groter dan onder hun heteroseksuele generatiegenoten. De onwetendheid en onverdraagzaamheid van leeftijdsgenoten in bijvoorbeeld een serviceflat of verzorgingshuis is daardoor vaak groot. Ook zelfstandig wonende roze ouderen hebben vaak het gevoel er alleen voor te staan

Toekomst
Veel senioren gaven aan zich zorgen te maken over de toekomst. Hoewel uit de meldingen bleek dat in veel situaties het roze zijn geen issue is, waren er toch ook schrijnende verhalen van bewoners van verzorgingshuizen die nog steeds niet worden geaccepteerd. Op 24 oktober wordt het Groenboek Roze Belweek 2011 aangeboden aan de directeur Maatschappelijke Ondersteuning bij VWS. In het Groenboek staan conclusies en aanbevelingen die als leidraad moeten dienen voor plannen van beleidsmakers, professionals in de zorg en roze ouderen zelf.

Bron: APS/ Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.