Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet onderzoekt vermissingen jeugdzorg

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft de Inspectie Jeugdzorg gevraagd onderzoek te laten doen naar vermissingen in de gesloten jeugdzorg. Dat heeft Rouvoet woensdag laten weten in reactie op vragen van Tweede Kamerleden van het CDA, PvdA en SP.
Rouvoet onderzoekt vermissingen jeugdzorg

De Kamer had om opheldering gevraagd, nadat eind vorig jaar bekend was geworden dat in 2009 bijna vierhonderd jongeren uit een gesloten instelling vermist waren. Volgens Rouvoet zijn uiteindelijk over heel vorig jaar 483 meldingen geweest van vermissing en weglopen uit de gesloten jeugdzorg.

Wennen

Vaak blijven de jongeren langer weg van verlof dan is afgesproken. Rouvoet stelt dat het verlof juist bedoeld is om de jeugdigen te laten wennen aan vrijheden en de terugkeer in de samenleving. RTL Nieuws berichtte eind 2009 dat veel meisjes buiten de poort direct weer in handen van loverboys vallen.

Melden

Een instelling voor gesloten jeugdzorg moet na 24 uur melden dat er een kind of jongere wordt vermist. De inspectie registreert echter niet of iemand weer terugkomt. De instellingen doen dat wel, maar daarvan bestaat geen landelijk beeld.

Extra onderzoek
Naar schatting blijvt ongeveer 15 procent van de vermiste jongeren langer weg dan twee weken. Om inzicht erin te krijgen wat met die groep gebeurt heeft de minister om extra onderzoek gevraagd bij de brancheorganisatie MOgroep Jeugdzorg. Op basis van de onderzoeken zal Rouvoet bezien of er aanpassingen nodig zijn in de gesloten jeugdzorg.

Lees ook: Bijna 400 vermissingen in gesloten jeugdzorg

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Zorg+Welzijn/Foto:ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.