Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet: Niet iedereen toegang tot elektronisch kinddossier

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) wil niet dat professionals uit andere sectoren toegang krijgen tot het elektronisch kinddossier (EKD) van de jeugdgezondheidszorg. Volgens de minister is de sector op dit moment nog niet klaar om deze grote stap te zetten.
Rouvoet: Niet iedereen toegang tot elektronisch kinddossier

Rouvoet vindt het nog een brug te ver om ook medewerkers van bijvoorbeeld de jeugdzorg, politie en justitie toegang te geven tot de gegevens uit het medisch dossier. De minister liet op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken of het mogelijk is dat alle partijen in de jeugdketen via een landelijk schakelpunt het EKD kunnen gebruiken.

Vooralsnog is het EKD bedoeld voor consultatiebureau-artsen en verpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg. Het dossier moet inzicht geven in de gezondheidssituatie van het kind.

Mondeling
Uit het onderzoek blijkt dat hulpverleners in de eerste plaats weten welke andere professionals nog meer betrokken zijn bij een jongere. Zij stemmen de hulpverlening liever mondeling af dan via het digitale kinddossier.
‘Professionals willen graag mondeling de situatie persoonlijk nader kunnen toelichten aan de andere professional. Wanneer die informatie-uitwisseling digitaal gebeurt, dan kan de informatie verkeerd worden geïnterpreteerd’, aldus Rouvoet in zijn brief aan de Tweede kamer.

Privacy
Daarnaast is er bij professionals nog onduidelijkheid over welke informatie zij mogen delen met betrekking tot de privacywet. Zij zijn hierdoor terughoudend om informatie vrij te geven.

Verwijsindex
De ondervraagde instanties en professionals die zich met jongeren bezighouden willen graag dat met de

Verwijsindex Risicojongeren informatie over de gezinssituatie wordt verstrekt. Op dit moment omvat de Verwijsindex slechts gegevens van hulpverleners die bij dezelfde risicojongere betrokken zijn. Informatie over de gezinssituatie kan volgens hulpverleners leiden tot een betere inschatting van de situatie waarin kinderen zich bevinden. Rouvoet heeft aangegeven deze mogelijkheid te gaan onderzoeken.

BSN
De minister wil zich de komende periode in ieder geval inzetten voor de invoering van het burgerservicenummer (BSN) in de jeugdzorg. ‘Met het gebruik van het BSN wordt gewaarborgd dat het voor de hulpverlenende instanties duidelijk is om welk kind het precies gaat en met wie men moet samenwerken. Ik streef er naar om het wetsvoorstel voor invoering van het BSN in de jeugdzorg in de loop van de tweede helft van 2009 aan de Tweede Kamer te kunnen aanbieden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.