Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet: ‘Jongeren belanden te snel in de jeugdzorg’

De hulp aan jongeren steekt niet goed in elkaar. Jongeren met een probleem komen veel te snel in de jeugdzorg terecht, terwijl hulp vlakbij huis ook een optie is. Dit zei minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin woensdagmiddag tijdens een lezing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Rouvoet: 'Jongeren belanden te snel in de jeugdzorg'

De minister vraagt zich af of het beroep dat mensen op zorg doen niet is doorgeslagen. Hij denkt dat ouders met vragen over de opvoeding te gemakkelijk naar de jeugdzorg stappen. Daarnaast vindt hij dat de steeds professionelere hulp en een samenleving die alsmaar ingewikkelder wordt, jongeren sneller de zorg intrekken.

Medicalisering
‘De cijfers wijzen op een tendens van medicalisering die ik onwenselijk vind’, zei Rouvoet. Daarmee verwijst hij naar de groeiende jeugdzorg en het grotere beroep op het speciaal onderwijs. De neiging om kinderen met kleine problemen meteen naar dure zorg door te sturen, wordt in de hand gewerkt door de manier waarop de jeugdzorg in elkaar steekt. Gemeenten doen er nog te weinig aan om problemen met jongeren te voorkomen en ze lichte hulp aan te bieden; ze sturen ze nog te snel door naar de zwaardere en duurdere jeugdzorg van de provincie. Scholen schuiven kinderen te gemakkelijk door naar het speciaal onderwijs.

Wachtlijsten
De minister liet al eerder weten dat hij wil dat kinderen meer in de eigen omgeving geholpen worden, in het gezin, de omgeving en op school. De Centra voor Jeugd en Gezin die in alle gemeenten moeten komen, kunnen daar een handje bij helpen. Ouders kunnen daar terecht met vragen over de opvoeding. Rouvoet en de provincies staken de afgelopen tijd tientallen miljoenen in de jeugdzorg om de wachtlijsten voor het einde van dit jaar weg te werken. Halverwege dit jaar waren de wachtlijsten echter weer aan het groeien.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP Foto:ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.