Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet: ‘Glen Mills moet gesloten instelling worden’

De Glen Mills School in Wezep mag agressieve jongeren blijven vastpakken en naar beneden drukken. Maar om dit zogeheten holding toe te kunnen passen moet de school een instelling voor gesloten jeugdzorg worden.
Rouvoet: ‘Glen Mills moet gesloten instelling worden’

Dat heeft minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer.
Glen Mills kwam in maart in opspraak omdat de heropvoedingsinstelling ‘holding’ toepast terwijl dit alleen in de gesloten jeugdzorg is toegestaan. Bovendien paste de instelling de methode niet goed toe.

Holding
Met ‘holding’ kunnen agressieve jongeren tot bedaren worden gebracht, maar Glen Mills gebruikte de techniek soms ook om leerlingen die weigerden de normen en waarden van de instelling te aanvaarden in het gareel te brengen. Dit kan juist agressie oproepen, schrijft Rouvoet. De Inspectie Jeugdzorg tikte de heropvoedingsinstelling in maart nog op de vingers voor het gebruik van de verboden methode. Glen Mills stelde toen nog holding slechts zeer sporadisch toe te passen.

Cijfers
Een woordvoerster van Glen Mills zegt nu over de complete cijfers te beschikken en niet meer over sporadisch te willen spreken. Dit jaar is holding tot nu toe 57 keer gebruikt. De woordvoerster wijst erop dat de school te maken heeft met 110 heel moeilijke leerlingen. Andere methodes om agressieve jongeren te laten afkoelen, zoals een isoleercel, heeft de instelling niet. Elke leerling krijgt wel een keer met holding te maken.

Gedoogd
Glen Mills krijgt een jaar de tijd om zich om te vormen tot een instelling voor gesloten jeugdzorg. Tot die tijd wordt het gebruik van holding gedoogd, maar de Inspectie Jeugdzorg zal een oogje in het zeil houden.

Nazorg
In de Kamer bleek ook een meerderheid te bestaan voor het verplicht stellen van nazorg. Eerder bleek dat bijna 80 procent van de leerlingen van Glen Mills binnen vier jaar weer de fout ingaat als ze van school komen. Rouvoet noemde nazorg wel een belangrijk punt, maar nam de eis tot verplichting niet over.

Zwartboek
De SP eiste eerder deze week dat Glen Mills dicht gaat omdat de methode niet werkt en jongeren er mishandeld zouden worden. De partij legde misstanden vast in een zwartboek. SP-Kamerlid Krista van Velzen vindt de stap die Rouvoet nu neemt, niet voldoende. ‘Dit raakt het topje van de ijsberg, maar op de problemen gaat hij niet in. Het gaat om een cosmetische operatie.’ (ANP)

Bron: Foto: Wikipedia

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.