Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet doet appèl op mediators en juristen bij scheiding

Minister Rouvoet doet een appèl op mediators, juristen en andere professionals die bij een scheiding betrokken zijn, om ouders te informeren over de mogelijke gevolgen voor hun kinderen. Sinds 1 maart is de wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding ingegaan om de schade van een scheiding te beperken.
Rouvoet doet appèl op mediators en juristen bij scheiding

De minister verwacht veel van de wet. Hierin is onder meer geregeld dat ouders bij scheiding samen een ouderschapsplan maken, over de zorg voor kinderen. De minister wil dat advocaten en mediators de ouders ondersteunen bij de invulling van het voortgezet ouderschap en de naleving ervan.

Duiden
‘U kunt de wet duiden en u ouders ervan bewust maken dat zij de zorg voor de kinderen zo goed mogelijk moeten inrichten’, aldus Rouvoet tijdens een congres van de Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsbemiddelaars in Sint-Michielsgestel.

Stabiliteit
De nieuwe wet heeft volgens hem als belangrijkste doel: stabiliteit in de zorg voor kinderen. ‘Dat is belangrijk, want alle kinderen moeten alle kansen krijgen om zich goed te ontwikkelen en veilig en met plezier op te groeien. Ook als hun ouders uit elkaar gaan.’

Nazorg
Rouvoet haalde aan dat er nog veel mis kan gaan met zorg- en omgangsregelingen en de alimentatieplicht. De minister vraagt daarom aan scheidingsbemiddelaars en/of mediators ook aandacht te besteden aan deze fase van de scheiding. ‘In nazorggesprekken bijvoorbeeld, én door uw cliënten te wijzen op de mogelijkheden bij de Centra voor Jeugd en Gezin. Die komen op dit moment overal in ons land van de grond. In 2011 heeft elke gemeente zo’n centrum. Daar kunnen ouders en kinderen terecht met hun opvoed- en opgroeivragen, dus ook met vragen rond scheiding.’

Gevolgen
Elk jaar krijgen meer dan 60.000 kinderen te maken met een scheiding. Een derde van hen ondervindt problemen mede door langdurige en heftige conflicten tussen ouders. Problemen waardoor kinderen het risico lopen sneller te stoppen met school, depressief raken of agressief worden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Jeugd en Gezin

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.