Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Rotterdam mag herkomst probleemjongere niet registreren

De manier waarop de Rotterdamse deelgemeente Charlois gegevens verwerkt over ras en etniciteit van probleemjongeren is in strijd met de wet. Dat stelde het College bescherming persoonsgegevens (CBP) donderdag.
Rotterdam mag herkomst probleemjongere niet registreren

Rotterdam wil probleemgedrag en overlast van jongeren bestrijden met een op de persoon gerichte aanpak. Bij deze Deelgemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak (DOSA) zijn alle instellingen en instanties betrokken die op de een of andere manier met jeugdproblemen te maken hebben. Binnen deze samenwerking wordt de afkomst van de probleemjongeren geregistreerd. De deelgemeente wil zo de behandeling aanpassen op de herkomst van de jongeren.

Verboden
Het registeren van etniciteit en ras is bij wet verboden, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. CBP startte een tijd geleden een onderzoek naar de handelswijze van de deelgemeente naar het verwerken van deze gegevens. Uit het onderzoek bleek dat Charlois de informatie over ras en etniciteit voor een combinatie van doelen gebruikt, waaronder het handhaven van de openbare orde, overlastbestrijding en een voorkeursbeleid voor etnische minderheden. ‘Deze wijze is in strijd met de wet’, aldus een woordvoerder van het CBP.

Een woordvoerder van Charlois noemde de uitkomst teleurstellend. ‘Maar we respecteren de wet. We gaan nu kijken welke ruimte er is om ons beleid alsnog uit te voeren’, aldus de zegsman

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Rotterdam/Foto:ANP/Marcel Antonisse

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is betreurenswaardig dat, met de vigerende wetgeving in de hand, een rookgordijn wordt gelegd over probleemgroepen in onze samenleving.
    Een goede probleemanalyse kan bijdragen aan een juiste aanpak van problemen. Alleen maar komen met (schijn-)oplossingen in een oplossingsgerichte aanpak zal op den duur de complexiteit van problemen vergroten.

  3. Belachelijk dat herkomst probleem jongeren niet gergistreerd mag worden, deze groepen geven de meeste overlast ook tav. seksuele misdrijven de zgn loversboys, noem man en paard en pak de problemen aan of zend ze terug naar het land van herkomst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.