Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Rol rechter inperken bij dwangopname’

Zorgorganisaties willen dat de rol van de rechter bij gedwongen opname van psychiatrische patiënten wordt ingeperkt. In de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel verplichte geestelijke gezondheidszorg. Organisaties pleiten voor een multidisciplinaire commissie die bepaalt of een overlastgever van straat wordt gehaald.
‘Rol rechter inperken bij dwangopname’

In het wetsvoorstel verplichte GGZ, de opvolger van de Wet BOPZ, staat dat een multidisciplinaire commissie moet beoordelen of gedwongen opname van een overlastgevende cliënt noodzakelijk is. Verschillende zorgorganisaties willen echter dat deze commissie ook zelf het besluit neemt tot gedwongen opname. Zij vrezen voor dubbel werk, aldus de website SC Online.

Nieuw regime
Het wetsvoorstel verplichte geestelijke gezondheidszorg is afgelopen zomer bij de Kamer ingediend. Hierin wordt een nieuw regime geïntroduceerd voor de verplichte opname van mensen die een gevaar vormen voor zichzelf en anderen. In de Wet BOPZ vraagt de officier van Justitie hiervoor nog een machtiging bij de rechter. In het wetsvoorstel gaat een multidisciplinaire commissie dat doen. Deze commissie zal volgens de indieners beter kunnen beoordelen of een gedwongen opname noodzakelijk is.

Niet ver genoeg
De artsenorganisatie KNMG, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de geriatrische beroepsvereniging Verenso en GGZ Nederland vinden het wetsvoorstel niet ver genoeg gaan, zo blijkt uit het artikel van SC Online. In brieven aan de Kamer pleiten zij ervoor dat de commissie ook zelf het besluit neemt over de gedwongen opname. De rol van de rechter wordt dan beperkt tot die van hoger beroepsinstantie.

Vertragingen
De organisaties vrezen dat het nieuwe regime uit het wetsvoorstel leidt tot dubbel werk en dus vertragingen. Eerst zal de multidisciplinaire commissie personen ‘ uit de omgeving van de cliënt’ al bevragen over de noodzaak van een gedwongen opname. ‘De praktijk kennende zal de rechter dan de sterke neiging hebben de gehoorde personen opnieuw te raadplegen,” aldus GGZ Nederland. ‘Dit alles is nodeloos belastend voor een patiënt en betekent een inefficiënte inzet van toch al schaarse menskracht.’

Europese Verdrag
Volgens de organisaties is een regime waarin de professionals beslissen over een dwangopname niet in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het wordt al toegepast in Angelsaksische landen.


Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
 

Volg Zorg+welzijn op Twitter

Bron: SC Online

1 REACTIE

  1. Toevallig weet ik uit eigen ervaringen uit de praktijk dat de omgeving/familie van de patiënt in het huidige systeem heel vaak niet gehoord wordt door de rechter! MIjn ervaring is dus heel anders dan die in het artikel omschreven; quote:
    “De praktijk kennende zal de rechter dan de sterke neiging hebben de gehoorde personen opnieuw te raadplegen.”
    Voor het vertrouwen in het systeem lijkt het mij een goede zaak als er een (onafhankelijke) rechter bij betrokken blijft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.