Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Roep om behoud van UWV-loketten voor werklozen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en GroenLinks vinden dat werkzoekenden ook in de toekomst bij een UWV-loket terecht moeten kunnen. UWV-voorzitter Joop Linthorst vreest dat door bezuinigingen de helft tot tweederde van de 130 vestigingen moet sluiten.
Roep om behoud van UWV-loketten voor werklozen

Linthorst zei dat dinsdag in zijn nieuwjaarsrede. Omdat het UWV ook op personeel moet bezuinigen, is er veel minder tijd om werklozen persoonlijk te begeleiden naar een nieuwe baan. De instantie wil dit opvangen met digitale begeleiding via internet en e-mail. Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks noemde dit woensdag onverantwoord. Hij heeft met schriftelijke vragen om opheldering gevraagd bij staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken).

Digitaal
De VNG vindt dat voor alle mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt face-to-facecontact belangrijk is om een goede inschatting te kunnen maken welke stappen noodzakelijk zijn om aan het werk te komen’. Volgens Klaver zullen sommige werklozen zelf kiezen voor een digitale benadering, ‘maar het gros van het klantenbestand heeft het persoonlijke een-op-eencontact nodig.’

Bezuinigen
De VNG zegt binnenkort te overleggen met staatssecretaris De Krom over de bezuiniging bij de uitkeringsinstantie. UWV-voorzitter Linthorst voorziet dat het uitvoeringsbudget van het UWV in 2015 rond de 600 miljoen euro lager ligt dan nu. Dat betekent dat de instantie 30 tot 40 procent moet bezuinigen. Linthorst vreest dat het eerder genoemde motto ‘werk boven uitkering’ voor veel klanten geen reële invulling meer kan krijgen.

Banen verdwijnen
Bij de behandeling van de begroting voor Sociale Zaken heeft minister Henk Kamp al aangegeven dat door bezuinigingen op het overheidsapparaat duizenden banen moeten verdwijnen bij het UWV.  Er werken nu ongeveer 20.000 mensen. Op het ministerie en bij de Sociale Verzekeringsbank verdwijnen volgens Kamp honderden banen.

Sociale diensten
Regeringspartij CDA vindt dat moet worden afgewacht hoe de bezuinigingen straks worden doorgevoerd. Zo gaat CDA-Kamerlid Eddy van Hijum ervan uit dat een goede spreiding van loketten kan blijven. Ook denkt hij dat kan worden bespaard door meer samenwerking tussen UWV en de sociale diensten. ‘Nu zien we nog dat mensen aan het eind van de WW bij het UWV vaak geen hulp krijgen, omdat ze naar de bijstand stromen en een verantwoordelijkheid van gemeenten worden.’ 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: ANP/UWV, foto: Marcel Antonisse, ANP

1 REACTIE

  1. Nou laten ze liever het CAK gauw opdoeken ,,, die heeft helemaal geen funktie ,,, brengt alleen maar ergenis , die handelingen kunnen de fiscus ook …
    het uwv mag iets krimpen maar niet veel ,, zij helpen mensen nog aan werk … voor een gedeelte