Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIBW: opleiden van medewerkers is sleutel tot succes

Het RIBW-samenwerkingsverband heeft subsidie ter waarde van 3,7 miljoen euro ontvangen uit het Europees Sociaal Fonds. Het geld is bedoeld voor de voortzetting van een intensief scholingstraject ‘de lerende organisatie’ binnen Regionale Instellingen Beschermd Wonen (RIBW). De scholing heeft tot een enorme kwaliteitsimpuls geleid.
RIBW: opleiden van medewerkers is sleutel tot succes

In 2004 besloot een aantal zelfstandige RIBW’s uit verschillende delen van Nederland de krachten te bundelen om samen te gaan werken aan de zogenaamde ‘lerende organisatie’. De situatie op de arbeidsmarkt, de verscherpte regelgeving en de toenemende dynamiek in de zorgsector had bij ieder van hen tot het besef geleid dat het opleiden van medewerkers de sleutel tot het succes van de organisatie is. Scholing en competentieontwikkeling moesten een aanzienlijke impuls krijgen en bijdragen aan de strategische ontwikkeling van de organisatie.

Injectie
De bundeling van krachten zorgde niet alleen voor een verhoogde efficiëntie en betere kennisuitwisseling, het werd ook gemakkelijker om andere bronnen aan te boren. Gezamenlijk werd een aanvraag ingediend bij het Agentschap van het Ministerie SZW om een deel van het opleidingstraject te laten subsidiëren uit het Europees Sociaal Fonds. Deze subsidieregeling beoogt het stimuleren van het verwerven van de vereiste beroepskwalificaties, een doel dat naadloos aansloot bij het ontworpen opleidingsplan van de gezamenlijke RIBW’s. De aanvraag werd gehonoreerd en gaf een aanzienlijke financiële injectie: ruim 3,7 miljoen euro voor de uitvoering van het gezamenlijke opleidingsplan over een periode van 3 jaar.

Succesvol
Het project van het RIBW-samenwerkingsverband is interessant omdat het succesvol, goed georganiseerd en van hoge kwaliteit is. De opleidingstrajecten zijn daarom voor 50% gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds. Om ESF subsidie te kunnen krijgen is het noodzakelijk dat er minstens 50% eigen financiering tegenover staat. Gezien de gemiddelde realisatiegraad van ESF projecten in Nederland is de realisatie van dit project uniek te noemen.

‘’Wij hebben heel gedreven medewerkers, die met hart en ziel betrokken zijn bij hun werk. Begeleiding van de cliënten staat bij velen van hen voorop. In combinatie met de hoge productiviteitseisen die aan ons worden gesteld, komt scholing nogal eens in de verdrukking. Door het ESF-traject is iedereen er zich van bewust geworden dat scholing enorm belangrijk is en zijn wij samen met de medewerkers op zoek gegaan naar vormen die aansluiten bij de werkomstandigheden en de individuele achtergrond van de medewerkers”, aldus de manager P&O van één van de RIBW-en. “Het resultaat is, dat het opleiden van medewerkers meer dan voorheen een plaats heeft gekregen binnen de strategie van de betrokken RIBW-organisaties en dat de opleidingstrajecten beter aansluiten bij de individuele opleidingsbehoeften van de medewerkers. Dat maakt opleiden efficiënter en leuker.

Toekomstverwachting
Gezien de ontwikkelingen in de sector en op de arbeidsmarkt zal het belang van goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers in de toekomst alleen maar groter worden. Medewerkers zijn de allesbepalende succesfactor in de zorg. Bovendien zullen veel medewerkers door de toenemende individualisering een grotere stem in hun persoonlijke ontwikkeling willen hebben.

Tegelijkertijd is geconstateerd dat er veel kennis en ervaring op de werkplek aanwezig is. In de nabije toekomst zal door innovatieve scholingstrajecten (informeel leren) geprobeerd worden die deskundigheid in te zetten bij het opleiden van medewerkers. In vergelijking met traditionele vormen van leren, leidt informeel leren namelijk tot een sterkere leercurve en motivatie en voorkomt het productiviteitsverlies en roosterproblemen. Reden te meer voor de betrokken RIBW-organisaties om de samenwerking voort te zetten. Het succes smaakt naar meer, waardoor strategisch opleiden in de toekomst nog nadrukkelijker op de agenda zal komen te staan. Bovendien hebben andere RIBW-instellingen interesse getoond om zich bij het samenwerkingsverband aan te sluiten. De impuls in deskundigheidsbevordering die de RIBW-organisaties door dit ESF-project hebben ervaren, zal in de komende tijd dus nog verder worden versterkt. Een ‘lerende organisatie’ is namelijk nooit uitgeleerd.

Bron: RIBW Samenwerkingsverband/Foto: Kwintes

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.