Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reljongeren mee naar Westerbork

Burgemeester Berend Hoekstra van de gemeente Leek (Groningen) wil enkele pubers die eerder deze maand de Dodenherdenking in zijn gemeente verstoorden door anti-Joodse leuzen te roepen, persoonlijk meenemen naar voormalig kamp Westerbork.
Reljongeren mee naar Westerbork

Volgens hem is het verstandig deze jongeren informatie te geven over de gruwelijkheden van de oorlog. Dat zou wel eens een veel beter effect kunnen hebben op hun gedrag dan hen juridisch te vervolgen, zo bevestigde hij vrijdag.

Discriminerend

De burgemeester neemt de drie jongeren van 14 en 15 jaar mee naar aanleiding van een incident tijdens de 4 meiherdenking op de Dam in Leek. Tijdens een herdenkingsoptocht gingen de drie jongeren achter deelnemers staan en riepen zij discriminerende leuzen over Joden.

Optimist
Volgens de burgemeester is bekend wie de drie jongeren zijn. Hij wil ze uitnodigen om mee te gaan naar Westerbork. ‘Misschien ben ik een optimist, maar ik ga er maar even van uit dat hun gedrag voortkomt uit een gebrek aan kennis en informatie. Ik hoop dat een bezoek aan bijvoorbeeld Kamp Westerbork daar dan verandering in brengt’, aldus Hoekstra.

Het is nog niet bekend of de jongeren mee willen werken. Doen ze dat niet, dan wil de burgemeester hen alsnog laten vervolgen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief.

Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Kamp Westenbork

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.