Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Rekenkamer: zorg chronisch zieken moet beter

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moet ervoor zorgen dat het beleid voor de zorg aan de 4,5 miljoen chronisch zieke Nederlanders minder vrijblijvend wordt. Tot die conclusie komt de Algemene Rekenkamer woensdag.
Rekenkamer: zorg chronisch zieken moet beter

Volgens de Rekenkamer moeten zorgverzekeraars en zorgverleners meer samenwerken bij de zorg aan chronisch zieken, mensen met bijvoorbeeld hartziekten, artrose of diabetes, die te maken hebben met veel verschillende zorgverleners. Ook zijn duidelijke afspraken nodig over de periode waarin patiënten iets van de inspanningen moeten merken. Dat is nodig omdat de komende vijftien jaar een fikse toename van het aantal chronisch zieken wordt voorzien. Alleen al het aantal diabetespatiënten neemt jaarlijks toe met 72.000.

Samenwerking

Huisartsen, verpleegkundigen en diëtisten moeten de zorg aan chronisch zieken beter afstemmen en ook dichter bij huis verlenen. De Rekenkamer signaleert dat voormalig minister Ab Klink in 2006 toch iets te optimistisch was toen hij aannam dat die samenwerking vanzelf wel zou ontstaan. De uitvoering verloopt trager dan verwacht, aldus de Algemene Rekenkamer in het rapport Afstemming in de zorg voor chronische aandoeningen; Terugblik in 2010. De onderzoekers bekeken onder meer wat de inspanningen hebben opgeleverd sinds 2006, toen al is onderzocht wat er in de praktijk terechtkwam van het maken van afstemmingsafspraken tussen zorgverleners.

Diabetes
Met de zorg voor de een miljoen diabetespatiënten zit het volgens de Rekenkamer wel goed sinds de in 2003 door patiënten, wetenschappers en zorgverleners opgestelde zorgstandaard. Daarin is vastgelegd wat goede diabeteszorg inhoudt en hoe die moet worden georganiseerd. Bij andere chronische ziekten gaat de samenwerking minder vlot terwijl ook onduidelijk is hoe de zorg voor mensen met meer chronische aandoeningen georganiseerd moet worden. Van de 4,5 miljoen chronische zieken hebben 1,3 miljoen meer ziekten tegelijk.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Mijn advies, tip hierbij is , dat 1e lijns hulpverleners, medici niet alleen kijken naar de zorgvrager, maar met name ook naar de Mantelzorger (s) Hoe is het daarmee; de draaglast-draagkracht.
    Immers het is bekend indien de mantelzorg wegvalt door bv overbelasting, niet mee genomen in zorgplan, erekent als gelijkwaardige partner, het wel heel erg fout gaat met de chronisch zieke (n). Ook is bekend dat er meer en meer beroep gedaan wordt, gaat worden op de Mantelzorg, dus neem dit zeker mee aub.
    Nog steeds wordt dit niet ne/of zeker te weinig gedaan door artsen, thuiszorg en intramuraal. Geef deze mantelzorgers een gelijkwaardig plek, aandacht, goed voor de zieke, de mantelzorger en niet in de laatste plaats voor de zorgers

  2. Lees alle reacties
  3. mijn advies zou zijn om een verpleegkundige praktijk op te zetten met alle specialisaties, dus DMII, COPD, Dementie, Hartfalen; deze verpleegkundigen zouden een poortwachtersfunctie kunnen vervullen waarbij de huisarts als achterwacht meekijkt over de schouders van de verpleegkundigen. we hebben dan minder huisartsen nodig omdat de werkzaamheden door de verpleegkundigen worden gedaan die de kwaliteit van zorgverlening op peil houden door nascholing op hun eigen vakgebied!.de huisarts krijgt een andere (intervisie)functie, wordt een soort van chef de clinique!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.