Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regisseur met schizofrenie maakt film over psychosen

In 75 minuten duidelijk maken hoe verwoestend een psychose is voor een jongere en wat de voortekenen van een psychose zijn. Dat is het doel van de dramafilm ‘Verloren Jaren’. Gebaseerd op eigen ervaringen van regisseur Bas Labruyère die schizofrenie heeft. ‘Mensen om mij heen snappen door de film pas wat het is om een psychose te hebben.’
Regisseur met schizofrenie maakt film over psychosen

Hoofdpersoon Bart (Wouter de Jong) studeert studeert aan de filmacademie als hij te maken krijgt met zijn eerste psychose. Hij weigert hulp te zoeken, zodat hij steeds verder aftakelt. Labruyère (35) zat in dit zelfde schuitje, hij liet zich pas naar drie jaar opnemen in een psychiatrische kliniek. Na zijn herstel schreef hij een brief om zijn ervaringen met zijn familie en vrienden te delen. Gestimuleerd door zijn behandelaar, besloot hij de brief te verfilmen.

Voortekenen
De film moet de aandacht vestigen op de eerte tekenen van psychosen. Jaarlijks krijgen zo’n 3000 Nederlandse jongeren een eerste psychose. Hoewel dat vaak onverwacht lijkt te gebeuren, zijn er meestal toch voortekenen. Omdat deze vaak niet worden herkend, is hun leven al behoorlijk ontwricht wanneer ze hulp zoeken. Hoe eerder een psychose of de voortekenen daarvan wordt behandeld, hoe minder ingrijpend het is en des te beter de herstelmogelijkheden zijn.

 

Verloren jaren is te zien op www.verlorenjaren.nl en wordt ondersteund door Haagse Parnassia, psycho-medische zorg, en is tot stand gekomen dankzij steun van geneesmiddelenfabrikant AstraZeneca, Stroom Den Haag, Fonds Nuts Ohra en Stichting Koningsheide.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Verloren jaren

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.