Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Recht op jeugdzorg ter discussie

Het recht op jeugdzorg moet overeind blijven. Dat zijn de eerste reacties vanuit de Tweede Kamer op het rapport van de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg, dat begin volgende week verschijnt. Daarin staat dat de jeugdzorg grote problemen kent en dat het wettelijk verankerd recht op deze zorg mogelijk moet verdwijnen. RTL Nieuws berichtte donderdag al over de evaluatie.
Recht op jeugdzorg ter discussie

De conclusie van de evaluatie luidt dat het nu in de wet verankerde recht op jeugdzorg mogelijk moet verdwijnen. Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) had een onafhankelijk bureau opdracht gegeven nog dit jaar de Wet op de jeugdzorg tegen het licht te houden. Uit de evaluatie blijkt dat er een slechte regie is bij de provincies, die de zorg moeten bieden, aldus RTL Nieuws. Er is onvoldoende samenwerking tussen de instellingen. Jongeren staan maandenlang op een wachtlijst voordat ze eindelijk hulp krijgen.

Afschaffen
De PvdA wil zeker niet tornen aan het recht op jeugdzorg. VVD’er Anouschka van Miltenburg noemt het idee om dit af te schaffen bizar.’ Als een ziekenhuis niet goed functioneert, ga je toch ook niet het recht op gezondheidszorg afschaffen?’ Ook GroenLinks houdt vast aan het recht op jeugdzorg. Maar zij zijn wel van mening dat er iets gedaan moet worden aan de steeds grotere groep jongeren, die een beroep doen op de provinciale jeugdzorg.

Visie
Zelf komt hij begin volgend jaar met zijn visie over hoe het verder moet met de jeugdzorg. Daarover wil hij nog deze kabinetsperiode knopen doorhakken. Dat er jeugdzorg zal blijven, staat voor de minister vast. Het gaat alleen om de manier waarop die georganiseerd moet worden.

Kritiek
In de Kamer klinkt al langer kritiek op de jeugdzorg. Instanties zouden te veel langs elkaar heen werken en de wachtlijsten zijn een hardnekkig probleem.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP Foto:ANP/ Eric Brinkhorst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.