Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ramadan mag tot ongenoegen van critici blijven

De omstreden islamitische wetenschapper Tariq Ramadan die de gemeente Rotterdam over integratievraagstukken adviseert hoeft niet weg. Ook niet na een urenlange vergadering van de gemeenteraad. Zijn vermeende discriminerende uitlatingen over homoseksuelen en vrouwen deden de afgelopen weken veel stof opwaaien.
Ramadan mag tot ongenoegen van critici blijven

Door Alexandra Sweers – De Gaykrant publiceerde de vertalingen van enkele geluidsopnamen van Ramadan. De adviseur zou op de banden hatelijke uitspraken doen over homoseksuelen en vrouwen. De gemeente Rotterdam stelde een onderzoek in en concludeerde woensdag dat de citaten in de Gaykrant onjuist zijn en uit hun verband zijn gehaald. Bovendien vinden de maatschappelijke organisaties in Rotterdam de adviseur waardevol voor de dialoog in de stad, aldus de gemeente.

Welles-nietes
De discussie barstte vervolgens los over wat Ramadan nu wel of niet gezegd heeft. Dat welles-nietes verhaal is helemaal niet de kwestie, vindt Tweede Kamerlid Sedat Karubulut (SP). ‘Ik begrijp niet dat gemeenschappelijk geld wordt betaald aan iemand die een islamitisch, religieus antwoord geeft op maatschappelijke vragen. Kerk en staat moeten gescheiden blijven en religie kan geen instrument zijn dat de gemeente kan inzetten bij problemen.’

Fiks bedrag
Karabulut heeft minister Eberhard van der Laan (Integratie) gevraagd de subsidie voor Ramadan stop te zetten. ‘Ramadan krijgt nogal een fiks bedrag. Het is prima dat hij een mening heeft, waar ik het overigens niet mee eens ben, want dat is een vrijheid in dit land. Maar hier is rijksgeld niet voor bedoeld.’ Van der Laan heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag van Karabulut, maar zal dat volgens haar in de komende weken doen.

Volksziekte
Bij de coalitiepartij VVD en Leefbaar Rotterdam heerst ook groot ongenoegen. Beide partijen dienden een motie in om de islamitische adviseur de laan uit te sturen, maar deze sneuvelden. Leefbaar Rotterdam diende ook een motie van wantrouwen in tegen wethouder Rik Grashoff (Participatie). De wethouder noemde de angst voor de islam een volksziekte waarvoor een landelijke inentingscampagne nodig was. ‘Ongelukkig gekozen woorden’, verklaarde hij donderdag. De gemeenteraad nam hier genoegen mee, Grashoff overleefde de motie van wantrouwen.

Vertrouwen

Tariq Ramadan is behalve adviseur van de gemeente Rotterdam (sinds 2007) ook gasthoogleraar ‘Identiteit en burgerschap’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft nooit getwijfeld aan het onderzoek naar zijn uitspraken. ‘Vanuit de gemeente en universiteit is altijd vertrouwen in mij geweest. De uitspraken in het artikel van de Gay Krant zijn voor 80 procent oud. Ik heb principes, spreek niet met een dubbele tong en volg altijd dezelfde rechte lijn.’

Nooit meer
Burgemeester Aboutaleb liet weten dat de aanstelling van de theoloog niet de beste constructie voor de stad is en dat Rotterdam nooit meer op deze manier moet werken. Ramadan blijft nog tot 2011 gasthoogleraar aan de universiteit. Hij blijft ook onder contract bij de gemeente voor het zogeheten dialoogprogramma dat 150.000 euro per jaar kost.  Hiervan is 55.000 bestemd voor het honorarium van Ramadan. 

Link: Homepage of prof. dr. Tariq Ramadan

Lees ook:
SP: Stop subsidie Ramadan;
Mellouki Cadat en Ephraïm Patty, Filosoof Tariq Ramadan, bruggenbouwer in Rotterdam – ‘Sociaal werkers moeten burgers het gevoel geven erbij te horen’, Zorg + Welzijn, 2 april 2008

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: Alexandra Sweers/ANP/Foto Zorg + Welzijn 4 2008

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.