Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Raad voor de Kinderbescherming sluit aan bij verwijsindex

De Raad voor de Kinderbescherming heeft zich aangesloten bij de verwijsindex risicojongeren. Het contact tussen hulpverleners en de Raad zal verbeteren, is de verwachting.
Raad voor de Kinderbescherming sluit aan bij verwijsindex

Den Haag is de eerste regio van de Raad voor de Kinderbeschermingdie aansluit bij de verwijsindex. De komende maanden sluiten de overige regio’s zich aan. De Raad is geen hulpverlenende instelling, maar schept met de uitkomsten van haar onderzoek en met de besluitvorming de voorwaarden waaronder de hulp op gang kan komen.

Nieuwe contacten
Door de aansluiting van de Raad zullen nieuwe contacten tussen hulpverleners en zaakbehandelaars van de Raad ontstaan, zo is de verwachting. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin toonde zich verheugd over de aansluiting van de Raad: ‘Ik hoop op een olievlekeffect. Hoe meer organisaties deelnemen, hoe dichter we bij ons doel komen: landelijke dekking bij het signaleren van jongeren met problemen. Want juist die landelijke dekking maakt betere en snelle hulp aan jongeren mogelijk wanneer dat nodig is.’

Overleggen
De verwijsindex risicojongeren is een landelijk digitaal systeem dat risicomeldingen van hulpverleners over jongeren bij elkaar brengt. Hulpverleners melden in het systeem als zij een risico signaleren bij een jongere (tot 23 jaar) waarmee zij contact hebben. Door de meldingen in de landelijke verwijsindex weten hulpverleners sneller of een kind ook bekend is bij een collega, zodat zij kunnen overleggen over de beste aanpak.

Privacy
Er staat geen inhoudelijke informatie in de verwijsindex over bijvoorbeeld de aard van het probleem of behandeling, vanwege de bescherming van de privacy van de jongere en het gezin. Sinds vorig jaar zijn 45 gemeenten en 1 ziekenhuis aangesloten op de verwijsindex. Hulpverleners hebben inmiddels zo’n 7.000 keer contact gehad over een risicojongere.(minJ&G)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.