Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA: Migrant moet oude nationaliteit opgeven

Migranten die Nederlander willen worden, moeten alleen nog een Nederlands paspoort gaan dragen. Dat heeft voorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA dinsdag gezegd in een interview in de Volkskrant.
PvdA: Migrant moet oude nationaliteit opgeven

‘Loyaliteit heeft voor mij niets met nationaliteit te maken. Maar de greep van herkomstlanden moet verdwijnen. Om Nederlander te worden moet je je oude nationaliteit in principe opgeven’, aldus Ploumen.(foto: weblog Liliane Ploumen)

Te tolerant
Ze heeft een partijnotitie over integratie geschreven. Volgens haar is de PvdA te lang te tolerant geweest voor migranten. ‘De fout die we nooit meer mogen maken, is het inslikken van kritiek op culturen of religies omwille van de tolerantie’.

‘Integratie was lange tijd een zaak van tolerantie en uiteindelijk zou het dan allemaal vanzelf goed komen. In de praktijk betekende dat wegkijken bij problemen’, aldus Ploumen over haar partij.

Slachtofferschap
Aan de andere kant gebruikten migranten volgens haar een ‘zelf aangemeten slachtofferschap’ en hebben zij zichzelf afgesloten van de Nederlandse partij. Allochtonen hebben te weinig contact met autochtonen, stelt Ploumen.

‘Lokale politici hebben daar te weinig antwoord op’, aldus de PvdA-voorzitter. Volgens Ploumen hebben eerdere integratierapporten van de partij ‘geen oplossingen’ geboden. ‘Er lag geen partijvisie om lokale politici te gidsen. Die ligt er nu wel’.

Geen splijtzwam
Met de notitie hoopt Ploumen dat de integratie niet langer ‘een splijtzwam’ binnen de PvdA blijft. In maart moeten de leden van de PvdA akkoord gaan met de nieuwe visie die het bestuur van de partij heeft opgesteld. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.