Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychiater GGZ-kliniek weg om angstcultuur

GGZ-kliniek Lentis in Zuidlaren heeft in 2011 een psychiater weggestuurd omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor een jarenlange cultuur van angst en intimidatie in de instelling. Dat heeft Lentis donderdag bevestigd naar aanleiding van een uitzending van het EO-programma De Vijfde Dag.
Psychiater GGZ-kliniek weg om angstcultuur

De psychiater werkt inmiddels bij een andere GGZ-instelling, blijkt uit onderzoek van het programma. De Vijfde Dag sprak met tientallen medewerkers, patiënten en familieleden van patiënten. Ze vertelden over onder meer machtsmisbruik en vernedering van patiënten. In de kliniek zouden mensen onnodig opgesloten zijn onder de weggestuurde hoofdbehandelaar. ‘Het is op die afdeling horror. Mensen worden volgepompt met medicatie. En als ze vervelend zijn worden ze gelijk gesepareerd’, aldus een familielid.

Verbetertraject
Lentis stelde na klachten van een klokkenluidster een onderzoek in. De psychiater is in juli 2011 van zijn taken ontheven en sinds juni 2012 uit dienst. ‘Naar aanleiding van het onderzoek is een verbetertraject gestart, dat momenteel loopt, aldus Lentis.

Meer schade
De klokkenluidster, die als psycholoog werkte op de gesloten afdeling intensieve zorg, vreest dat de psychiater meer schade aanricht. ‘Deze man moet gestopt worden met het verder beschadigen van patiënten’, aldus de psychologe. De weggestuurde psychiater wilde niet reageren tegenover de EO.

Bron: ANP / ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.