Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Profiel: André Rouvoet, gezinsminister met vaderrol

Dat een christelijk-gereformeerde gezinsminister maar weinig hoeft te doen om vooroordelen over zijn ministerschap te bevestigen, zal André Rouvoet meer dan eens pijnlijk duidelijk zijn geworden. Op het oog onschuldige opmerkingen over de risico's van laat moederschap, leverden hem het haast onuitwisbare stempel op vooral de minister voor Jeugd en Gróte Gezinnen te zijn.
Profiel: André Rouvoet

De minister voor Jeugd en Gezin, want zo heette het ministerschap van de ChristenUnie-voorman echt, werd niet moe te benadrukken dat hij heus niet achter elke voordeur ging loeren om te bezien of alles wel koek en ei was binnen een gezin. Echt chagrijnig werd hij pas toen de VVD hem voor de voeten wierp zelfs de ontwikkeling van het schaamhaar bij pubers vast te willen leggen in zijn elektronisch kinddossier.

Vuist op tafel
Maar zelfs bij deze aanvaring bleef de vuist op tafel achterwege. Harde taal in het openbaar past niet bij Rouvoet, die als leider van de kleinste regeringspartij graag de vaderlijke rol speelde van de verstandigste in huis als coalitiepartners CDA en PvdA elkaar weer eens in de haren waren gevlogen.

Crisis
Deze partijen zijn tot het bittere einde van hun gezamenlijke kabinet in de clinch blijven liggen over de vraag hoe snel het mes in de overheidsuitgaven moet om de kosten terug te halen die zijn gemaakt met het bestrijden van de financiële crisis. Bij het crisisoverleg in het voorjaar van 2009 kwam de vicepremier met de optie op de proppen het bezuinigingstempo te laten afhangen van de groei van de economie.

Embryo
Ook bij de zoektocht naar een reactie op het Irak-rapport van de commissie-Davids kwam Rouvoet met een bezweringsformule aanzetten, die CDA en PvdA op één lijn wist te brengen. Zelf maakte de vicepremier maar een keer openlijk stampij. PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker had een voorstel om het onderzoek van embryo’s op enge ziektes uit te breiden niet in de ministerraad besproken.

In de ogen van de ChristenUnie zette ze de deur naar ongebreideld embryo-onderzoek wagenwijd open. Rouvoet eiste een nieuw plan. Bussemaker hield uiteindelijk vast aan haar voornemens, maar wist bezorgde tegenstanders gerust te stellen door meer controle op de uitbreiding van het aantal ziektes in te bouwen.

Kindgebonden budget
Als ChristenUnie-leider wist Rouvoet zich te profileren, als allereerste minister voor Jeugd en gezin moest hij aan de bak om zijn bestaansrecht hard te maken. Met het door hem ingevoerde kindgebonden budget mocht hij graag goede sier maken; in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid deed hij zijn best haantje de voorste te zijn.

Wachtlijsten

Maar het voortijdig einde van het kabinet ontneemt Rouvoet waarschijnlijk wel de kans om te laten zien dat hij de moeilijkste opgave van zijn ministerschap tot een goed einde kan brengen. Ook onder het programmaministerie voor Jeugd en Gezin bleken de wachtlijsten in de jeugdzorg nauwelijks de kop in te drukken. Dat hem dit met een geplande hervorming van de jeugdzorg zou gaan lukken, kan Rouvoet nu waarschijnlijk niet meer laten zien.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Henriette Guest

1 REACTIE

  1. Rotterdam moet 6% bezuinigen op de Jeugdzorg. Op dit moment worden er heel veel opvangen voor jongeren in de gehele stadsregio gesloten bij de verschillende gerenommeerde Jeugdhulpverlenigsinstanties. Dit betekend dus niet beoogde daling van de wachtlijsten, maar een stijging van de wachtlijsten!
    We zijn zo lekker bezig met zijn allen!!!!
    Ik twijfel niet aan de intentie van Dhr Rouvoet om de wachtlijsten weg te werken. Hij had met mensen moeten praten die daadwerkelijk werken met jongeren en hun opvoeders, in plaats van alles te horen uit 2e of 3e hand. Dan had hij meer inzicht gehad in de daadwerkelijke problematieken binnen de jeugdhulpverlening.
    Nu is het aan zij opvolger om puin te ruimen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.