Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Professional weet meer dan ouders over opvoeden

Leraren en hulpverleners die met kinderen werken, zijn goed geïnformeerd over de opvoeding van kinderen. Beter zelfs dan ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Den Haag en de Haagse Hogeschool naar het opvoeden en opgroeien van kinderen. Minder kennis hebben ze over puberkinderen.
Professional weet meer dan ouders over opvoeden

Er is ook gekeken naar overeenkomsten en verschillen tussen ouders en professionals in hun opvattingen over opvoeding. Daaruit blijkt dat ouders en opvoeders verdeeld zijn over de vraag of opvoeden iets is wat je moet leren. Veel vaker dan ouders vinden professionals dat er, ondanks verschillen tussen kinderen, algemene regels te geven zijn.

Beter geïnformeerd
Het onderzoek onder professionals van de gemeente Den Haag volgt op een onderzoek in december 2008 naar de kennis over het opgroeiende kind van ouders en andere familieleden. Onderzoekers legden afgelopen jaar een groep van vijfhonderd professionals een lijst met kennisvragen over opvoeding voor. Het blijkt dat professionals over het algemeen beter geïnformeerd zijn, zo wordt in het meest recente onderzoek bevestigd.

Onderschat
Over de ontwikkelingen vanaf de pubertijd is minder kennis bij deze beroepsgroep, aldus het onderzoek. De invloed van ouders op de keuze van vrienden wordt door leraren en hulpverleners bijvoorbeeld zwaar onderschat. Over het algemeen blijken professionals goed geïnformeerd over zaken die de gezondheid en ontwikkeling van een kind aan gaan.

Disciplineren
Mensen die werkzaam zijn in het onderwijs, de kinderopvang en de jeugdgezondheidszorg weten bijvoorbeeld goed dat niet reageren op een huilende baby van 2 tot 3 maanden een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van het kind. Ook het nut van het vroeg beginnen met voorlezen en het belang van interactie met kinderen voor de taalontwikkeling wordt gezien. En over de gevolgen van verschillende manieren van disciplineren – regels, grenzen, straffen – blijken de professionals doorgaans goed geïnformeerd.

Handreiking
De Haagse wethouder Sander Dekker van Onderwijs, Jeugd en Sport zegt: ‘De onderzoeken laten zien dat zowel ouders als professionals graag meer willen weten over het opgroeien van kinderen. De Opvoedingscanon die we nu ontwikkelen geeft op tal van terreinen de meest recente wetenschappelijke inzichten. Het wordt een handreiking aan de opvoeders waarmee ze hun kennis kunnen vergroten, en effectiever kunnen handelen.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier  aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Robin Utrecht

1 REACTIE

  1. opvoeden is een natuurlijk iets. niet alles hoeft uit z’n natuurlijke verband gehaald te worden om in een commerciële verpakking weer doorverkocht te worden. op die manier zouden wij de feeling met ons hart kwijt raken. dan zouden wij robots worden die alles in onze database opzoeken. het gevoel moet weer terugkomen in de samenleving. en de overheid moet dat gevoel ook weer teruggeven aan haar burgers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.