Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Probleemgezinnen geholpen met ‘snelkookpanmethode’

Als alle instanties die bij de hulpverlening aan probleemgezinnen betrokken zijn bij elkaar worden gezet, komt er sneller een oplossing voor die gezinnen. Deze zogenoemde 'snelkookpanmethode' wordt in dertig gemeenten toegepast.
Probleemgezinnen geholpen met 'snelkookpanmethode'

Alle betrokken hulpinstanties, bestuurders en ambtenaren, komen in zo’n snelkookpansessie tot een gezamenlijke analyse én een oplossing. Hierbij staat het probleemgezin centraal en niet het beleid van de hulpverlenende instanties of de verantwoording daarover. De uit deze sessie voortkomende oplossingen zijn effectiever dan wanneer de gebruikelijke prodcedures worden gevolgd.

Experiment
Het Nicis Insitute, kenniscentrum voor grote steden, heeft de methode ontwikkelt en ermee geëxpirimenteerd. Nicis ontwikkelde deze methodiek met het samenwerkingsverband van de 27 grootste gemeenten (G27) in het kader van het project Aanval op de Uitval, waarbij de hulpverlening aan probleemgezinnen wordt verbeterd. Roel Sluiter, voorzitter van de G27 en wethouder in Leeuwardeen, constateert dat niet de regels uitvoerders belemmeren, maar dat professionals te weinig gebruik maken van de vrije ruimte.

Omslag
Nicis stelt dat er een omslag moet komen in de aanpak van maatschappelijke uitval. Mensen moeten centraal staan en niet de doelen, beleid en regels. Er moet een kwalitatieve verantwoording komen. De maatschappelijke winst is belangrijker dan institutionele winst. De hulpverlening moet samenwerken en er moet een duidelijke regie worden gevoerd. Daarbij is het verstandiger om kleine stappen te nemen, die uiteindelijk een groot effect hebben. De hulpverlening moet proactief optreden en die ruimte nemen die ze nodig heeft.

(Bron: Nicis)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.