Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Privacy en veiligheid prostituees in gedrang

De regering moet in het wetsvoorstel Regulering prostitutie rekening houden met risico’s voor prostituees. Dat is een concrete aanbeveling van het toezichthoudend VN-comité dat beoordeelt of landen zich houden aan de verplichtingen van het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties.
Privacy en veiligheid prostituees in gedrang

Het comité is opvallend kritisch over Nederland, dat zich te weinig gebonden acht aan het VN-Vrouwenverdrag. Het uit onder meer zijn zorgen over de voorgenomen wetgeving die prostituees verplicht zich te registreren. De vrees is dat dit de situatie van prostituees niet zal verbeteren, maar de bestrijding van seksuele uitbuiting juist zal ondermijnen. De verplichting zal de kwetsbaarheid vergroten van prostituees die zich niet kunnen of willen registreren. Daarbij kan het gaan om illegaal werkende vrouwen of vrouwen die zich uit angst voor represailles niet durven te registreren.

Registeren
Daarnaast maakt het comité zich zorgen over de veiligheid en de privacy van prostituees die zich wél registreren. De regering moet een risicoanalyse maken en daarvoor de  doelgroep raadplegen. Ook moet ze maatregelen treffen om de arbeidsomstandigheden van prostituees te verbeteren en hun autonomie, veiligheid en privacy te bevorderen.

Exit-programma
Naast de financiering van exit-programma’s zijn er middelen nodig voor de belangenbehartiging van prostituees, zo stelt de Vereniging voor Vrouw en Recht, Clara Wichmann. De vereniging is verheugd over de aanbevelingen om de positie van onder andere prostituees te verbeteren. Ze zal in overleg treden met politici over de uitvoering van de adviezen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Clara Wichmann/Foto: KIPPA

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.