Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pretty woman helpt slachtoffers loverboys

Ze krijgen veel vragen uit andere regio’s over hun aanpak, want hun manier van werken heeft zijn sporen inmiddels verdiend, vindt Pretty woman. De Utrechtse organisatie helpt slachtoffers van misbruikrelaties. ‘Wij geven geen therapie, maar begeleiding’, aldus hulpverlener Luciënne Prinssen.
Pretty woman helpt slachtoffers loverboys

Door Ellen van der Loo – Pretty woman, een samenwerkingsverband van de Stichting Stade,

Bureau Jeugdzorg en de Rading, richt zich op meisjes tussen de 12 en 23 jaar die in een misbruikrelatie zitten of hebben gezeten en meisjes die slachtoffer zijn van een loverboy. ‘Het dwingen tot prostitutie is een extreme vorm van machtsmisbruik’, zegt Luciënne Prinssen, hulpverlener bij Pretty woman.

Empowerment

Pretty woman geeft geen therapie, maar begeleiding. ‘Wij hebben het niet over een ziektebeeld, maar spreken de kracht van meisjes aan. Het gaat om empowerment’, aldus Prinssen. ‘Wij proberen, door ons heel dicht bij het meisje op te stellen, ze opnieuw te leren vertrouwen en ze te laten zien hoe relaties ook kunnen zijn.’

Accepterend
Kenmerkend in deze aanpak is het gevoel van warmte en geborgenheid dat de hulpverleners willen overbrengen op de meisjes. Door deze accepterende houding durft het meisje met haar verhaal te komen en kan langzaam aan het inzicht en haar eigen aandeel in de situatie worden gewerkt.

Doelgroepen
De slachtoffers zijn in te delen in vier categorieën: de overbeschermde meisjes, de meisjes uit een multiprobleem gezinnen, meisjes die een fout vriendje hebben getroffen en de meisjes met een verstandelijke beperking.

Beïnvloedbaar
Prinssen: ‘Je ziet dat loverboys zich in toenemende mate op deze laatste groep meisjes richten. De jongens posten op de hoek van de straat van de instelling waar deze meisjes wonen en spreken ze aan op straat. Deze meisjes zijn heel beïnvloedbaar, heel kwetsbaar en zeer gevoelig voor de aandacht die ze ontvangen.’

Beschermende kring
Voor de meisjes met een verstandelijke beperking is een andere aanpak nodig. ‘We zoeken zelf ook nog naar de beste aanpak’, zegt Prinssen. ‘Je kunt deze meisjes steeds opnieuw waarschuwen, maar het beklijft niet erg. Dat is een kwestie van lange adem: steeds herhalen. We proberen ze te beschermen door de omgeving bewust te maken van het probleem. We geven voorlichting aan die omgeving en schakelen bijvoorbeeld ook MEE of OPL in om een beschermende kring rondom de meisjes te bouwen. We trachten de meisjes door de moeilijke tijd heen te loodsen door vinger aan de pols te houden en ze goed voor te lichten.’

Aanmelden

Meisjes kunnen op verschillende manieren worden aangemeld bij de organisatie. Oudere meisjes nemen vaak zelf het initiatief daartoe, jongeren komen er terecht via de jeugdzorg, school, politie, welzijnsorganisaties of het maatschappelijk werk.

Verslaving

‘Alleen als ze een op de voorgrond staande psychische problematiek hebben die te groot is voor ons, verwijzen we meisjes terug of door,’ vertelt Luciënne Prinssen. ‘En als ze kampen met ernstige verslavingsproblematiek. Dan moet eerst de verslaving worden aangepakt, voordat wij met ze kunnen werken.’

Landelijk
Er komen veel vragen uit andere regio’s over de aanpak van Pretty woman. Volgens de organisatie is er, zeker in de grote steden, behoefte aan een soortgelijk project met een dergelijke aanpak. Op 2 oktober organiseert Pretty woman daarom een congres in Utrecht over haar methodiek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.