Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast Kippenvel: ‘Na een mislukte drugsdeal moest hij dat grote bedrag terugbetalen’

Kippenvel
Jongerenwerker Mohammed Zahti krijgt te maken met een jongere die afglijdt naar de zware criminaliteit. Als een drugsdeal fout gaat, komt de jongen zwaar in de problemen. In onze podcastserie Kippenvel vertelt Zahti dat hij luistert naar de jongen, ook al heeft hij de oplossing niet.
Podcast Kippenvel

In Kippenvel interviewt journalist Jenda Terpstra zorg- en hulpverleners over een kippenvelmoment in hun carrière. Luister naar aflevering 16 via je favoriete podcastapp, zoals Apple Podcasts of Spotify.

Luisteren biedt de beste ervaring. Toch liever lezen? We hebben het interview voor je samengevat:

 

Mohammed Zahti: ‘Ik ben al 27 jaar jongerenwerker. Ik ben dit werk gaan doen vanuit een ideaal: iets betekenen voor de Arnhemse jeugd. Ik werk in een wijk met een kwetsbare doelgroep. Actuele thema’s zijn armoedebestrijding, schooluitval en jeugdwerkloosheid.

Ook het afglijden naar de criminaliteit is een belangrijk onderwerp. Meestal vinden onze jongeren hun weg na vallen en opstaan. Maar een kleine groep glijdt echt af. Die verlies je uit het oog.

De jongen waarover ik ga vertellen was bijzonder. De groep waarmee hij omging kreeg steeds meer geld, had dure spullen en kleding. Hij vertelde dat hij aan het dealen was. Dat begon klein, de gelegenheid was er naar. Maar hij rolde er verder in en kon de verleiding niet weerstaan. De groep verloor ik langzamerhand uit het oog. Maar hij bleef komen.

Bedreiging met vuurwapens

Ik merkte dat hij mij bewust opzocht. Hij wilde zijn verhaal doen. Hij zei: ‘Ik kan hier met niemand over praten.’ Jongeren voelen heel goed aan of je oprecht geïnteresseerd bent.

Toen vertelde hij, dat hij betrokken was geraakt bij een mislukte drugsdeal met een klant uit Duitsland. Die wilde veel meer drugs dan ze konden leveren. Dus kochten ze op schuld. Maar onder bedreiging met vuurwapens waren ze beroofd. Ze hadden opeens een enorme schuld.

Dat was een nachtmerrie. Hij kon geen kant op. Hij kon niet verder met zijn leven. Hij moest eerst dat grote bedrag terugbetalen. Voor mij zat er niks anders op dan naar hem te luisteren. Ik had ook geen oplossing. Ik had het gevoel dat hij vooral zijn verhaal kwijt wilde.

In gesprek

Maanden gingen voorbij. Toen kwam ik hem tegen in de stad. Hij zei: ‘Mijn probleem is opgelost.’ Er waren mensen die voor hem hadden bemiddeld. De details ken ik niet, maar hij kende de juiste mensen. Die waren voor hem in gesprek gegaan.

Mijn echte kippenvelmoment kwam toen ik hem weer later in de stad zag met een jongedame. Hij stelde mij voor aan zijn verloofde. En hij zei tegen haar: ‘Als hij er niet was, dan had ik hier niet gestaan.’ Dat vond ik een bijzonder moment.

Onze kracht als jongerenwerker is de relatie die wij aangaan met jongeren. Dat is een unieke band die je te allen tijde moet behouden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.