Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast Kippenvel: ‘Een contrast waar je u tegen zegt’

Kippenvel
Sociaal Werker van het Jaar 2022 Redouan el Khayari zegt dat sociaal werkers mensen niet in hun ‘eigen kracht’ kunnen zetten. Ze moeten het zelf doen. ‘Wij zijn slechts vroedvrouwen, zeg ik altijd.’ In onze podcastserie Kippenvel vertelt Redouan aan de hand van een concrete casus over zijn manier van werken.
Podcast Kippenvel

In Kippenvel interviewt journalist Maarten Dallinga zorg- en hulpverleners over een kippenvelmoment in hun carrière. Luister naar aflevering 12 via je favoriete podcastapp,  zoals Apple Podcasts of Spotify.

Luisteren biedt de beste ervaring. Toch liever lezen? We hebben het interview voor je samengevat:

Redouan el Khayari (34): ‘Ik kreeg contact met een jonge dame van een jaar of 19 met gigantische schulden. Ze werd van het kastje naar de muur gestuurd. Bovendien was ze alleenstaande moeder en had ze problemen met haar ex. En ze was ook nog eens mantelzorger van haar zieke ouders. Hartverscheurend om iemand te zien worstelen met zoveel ‘mensenleed’. Daar laat ik me dan ook zeker door raken, absoluut. Alleen dan kun je mensen echt begrijpen.

Complexe situatie

Na onze eerste ontmoeting plande ik eerst een overleg met mijn collega’s in. Wat kon ik het beste doen? Het was echt een bijzondere, complexe situatie. Ik besloot daarna een paar dagen te nemen om alles te laten bezinken en volledig opgeladen weer aan de slag te gaan. Toen heb ik een plan opgesteld. Zo werk ik bij complexere gevallen, als de situatie dat toelaat, het liefst. Ik ben iemand die veel waarde hecht aan reflecteren: vooraf, in action en achteraf.

Toen ik haar weer zag, merkte ik aan mezelf een gigantische motivatie om het beste uit deze dame te halen. Ik probeerde haarzelf zoveel mogelijk in beweging te krijgen. Ik wilde graag dat ze zou gaan geloven in zichzelf. Ik ben ervan overtuigd dat we mensen niet in hun eigen kracht kunnen zetten, een mens doet dat zélf. Wij zijn vroedvrouwen, zeg ik altijd.

Vaardigheden

Ze vertelde dat zij steun nodig had van de mensen om haar heen. Samen hebben we toen eerst haar netwerk in kaart gebracht en vervolgens hebben we geoefend met hoe ze hen het beste kon benaderen, want dat vond ze spannend. Ze heeft toen haar netwerk kunnen activeren. Ze had vaardigheden, maar kwam er blijkbaar gewoon even niet uit.

Ook hebben we haar schulden doorgenomen en heb ik haar inzicht gegeven in bij wie ze moest zijn. Soms belde ze instanties zelf, soms deed ik dat. Na ongeveer drie maanden zei ze: bedankt Redouan, ik kan het nu zelf. Het afscheid voelde heel dubbel: ik was trots, maar ook bang dat ze niet terug durfde te komen als het weer minder goed zou gaan.

Geneeskunde

Anderhalf jaar geleden kwam ik haar plots weer tegen. En ze straalde van geluk – ze straalde. Zoveel energie. Daar zie je wat het effect is van psychosociale problematiek. Het was een contrast waar je u tegen zegt. In gesprek met haar kwam ik erachter dat ze geneeskunde studeerde en ze had een nieuwe partner. Ze was in lead, ze had weer de regie over haar leven. Dat zijn momenten dat ik dus denk: dít is kippenvel, dít is het sociaal werk.’

Het volledige verhaal hoor je in onze podcastserie Kippenvel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.