Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
#2 -

Podcast: Een buurthuis met een duister verleden

Het buurthuis bestaat niet meer
Wat doe je met een huis dat jarenlang symbool stond voor de onderwereld? In Tilburg besloten ze het radicaal anders aan te pakken.

In aflevering 2 van de podcast Het Buurthuis Bestaat Niet Meer neemt Geert Vlieger je mee naar een wijk met een duister verleden. In de Tilburgse Vogeltjesbuurt, in een hoekpand dat ooit diende als uitvalsbasis voor een topcrimineel en motorclub-captain, wordt tegenwoordig iets totaal anders opgebouwd: vertrouwen, gemeenschapszin en een tweede kans voor wie is vastgelopen.

Een huis dat ooit angst inboezemde met ronkende motoren voor de deur, is nu de thuisbasis van het project Beter Groenewoud. Een buurthuis, klusdienst en ontmoetingsplek in één.

De metamorfose: van afschrikwekkend naar hartverwarmend

Toen de gemeente het huis vrijmaakte voor de buurt na arrestatie van de oud-bewoner, durfde niemand zich eraan te wagen — behalve zorginstelling Beter Groenewoud. En met succes. Vandaag de dag is het een plek waar vrijwilligers met een zwaar verleden opnieuw betekenis vinden, door klusjes te doen bij ouderen in de wijk of simpelweg koffie te drinken met eenzame buren.

Voor wie tussen wal en schip valt

Beheerder Pim benadrukt dat dit buurthuis geen verlengstuk is van de GGZ of gemeente. Het is er juist voor mensen die niet geholpen zijn met therapie of formele trajecten. Hier mag je weer voelen dat je ertoe doet. Dat je iets betekent. Want “als je geen fundament hebt, kun je ook niet bouwen,” zegt Pim.

Beheerder Pim. Foto: Susan Wijdemans.

Carla, oud-vrijwilliger en geboren en getogen Vogeltjesbuurt-bewoner, is daar een levend bewijs van. Na een herseninfarct mag ze niet meer schoonmaken in het buurthuis, iets wat haar zichtbaar verdriet doet. Maar toch schuift ze weer aan voor een bak koffie. “Thuis zit ik niet op m’n gemak. Hier wel.”

Een open deur, letterlijk en figuurlijk

Ooit liepen mensen met een boog om dit huis heen. Nu stappen ze naar binnen voor hulp, gezelschap of gewoon een praatje. En dat was precies de bedoeling.

De gouden badkamer. Foto: Susan Wijdemans.
Exterieur van het buurthuis. Foto: Susan Wijdemans.

Over Het Buurthuis Bestaat Niet Meer

Geert Vlieger had buurthuizen altijd afgedaan als plekken vol bingo en biljart – saai en stoffig. Tot Zorg+Welzijn hem vroeg om er een podcastserie over te maken. Wat hij ontdekte? Het buurthuis is springlevend, vernieuwend en onmisbaar.

Terwijl gemeenten zich voorbereiden op harde bezuinigingen in het sociaal domein, blijkt juist het buurthuis – laagdrempelig, lokaal en gedragen door bewoners — van onschatbare waarde. In deze serie onderzoekt Geert de nieuwe rol van het buurthuis: Wie komen er? Wie houden het draaiende? En hoe overleeft zo’n plek zonder zekerheden?

🎧 Een serie van Zorg+Welzijn, gemaakt door Geert Vlieger.

Lees hier meer over de afleveringen van Het Buurthuis Bestaat Niet Meer

Aflevering 1: Buurtwerkplaats de Buren Schiedam, een plek waar iedereen welkom is
Aflevering 2: Een buurthuis in Tilburg met een duister verleden
🔁 12 juni: Aflevering 3 – Hoe vaders in Laak hun wijk veiliger maken
🔁 19 juni: Aflevering 4 – Wijkcentrum De Geus in Hilversum – een buurthuis dat z’n eigen broek ophoudt.
🔁 26 juni: Aflevering 5 – Kinderbuurthuis Wijkie in Schiebroek-Zuid – een plek voor kinderen in een onveilige buurt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.