Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pikante foto wordt makkelijk chantagemiddel

‘Sexting is een probleem van deze tijd en wordt eerder groter dan dat het verdwijnt’, zegt wijkagent Monique de With. Hoewel het niet strafbaar is, kan het wel leiden tot strafbare handelingen.
sexting
Niet zelden moeten meisjes geld afstaan of seksuele handelingen verrichten om te voorkomen dat de foto aan hun ouders wordt laten zien. - Foto: Pretty Woman

Het versturen van pikante foto’s komt steeds vaker voor onder jongeren. Zolang je die foto’s zelf in bezit hebt, heb je er nog controle over. Eenmaal verstuurd is die controle kwijt en dat realiseren jonge meiden zich niet altijd, blijkt uit het filmpje over het Utrechtse project Bloedlink. Het project won deze week de Hein Roethofprijs voor projecten die criminaliteit tegengaan en sociale veiligheid verbeteren.

Voorlichting

Bloedlink is een samenwerkingsproject tussen de Utrechtse politie, het jongerenwerk en hulpverleningsorganisatie Pretty Woman. Met behulp van voorlichting op scholen aan jongeren en ook aan hun ouders, proberen de betrokkenen grooming en sexting tegen te gaan.

Chantage

Want, niet alleen kan het behoorlijk beschamend zijn wanneer een pikante foto van een scholier de hele school rondgaat, de foto kan ook een chantagemiddel worden. Niet zelden moeten meisjes geld afstaan of seksuele handelingen verrichten om te voorkomen dat de foto aan hun ouders wordt laten zien.

 

Islamitisch

Vooral meiden met een Islamitische achtergrond zijn er extra risicofactoren, omdat zij thuis niet over deze onderwerpen kunnen praten, vertellen de hulpverleners.  Dat maakt hen extra chantabel. Daar wordt tijdens de voorlichting op ingezet, aangezien dit een grote doelgroep is in Utrecht Overvecht, waar het project Bloedlink is gestart als pilot.

Ouders

Ook ouders worden voorgelicht. Belangrijk, legt wijkagent De With uit in het filmpje, omdat je bij je ouders terecht moet kunnen wanneer je in een ‘split second’ iets met je telefoon hebt gedaan waar je achteraf spijt van hebt.  Dat kan zomaar gebeuren, want jongeren gebruiken die telefoon de hele dag.  ‘Wanneer je bij je ouders terecht kan, raak je tenminste niet geïsoleerd en verder in de put.’

Mentaliteitsverandering

De scholen waar het project is geweest, merken verandering. Ouders staan meer open voor hun kinderen en de scholieren durven meer  met hun ouders te bespreken. Ook is er een mentaliteitsverandering merkbaar onder de scholieren, vertelt Nora El Abdouni . Zij is hulpverlener bij Pretty Woman en Sociaal Werker van het Jaar 2015. ‘Er ging bijvoorbeeld een filmpje rond van een leerling die orale seks had met een jongen. Zij wist niet dat ze gefilmd was. Ze werd niet gepest zoals we zouden verwachten, maar juist gesteund door haar klasgenoten.’

Bloedlink deelt de Hein Roethofprijs samen met het project  BuurTent, een methode die woninginbraken moet tegengaan.

Bekijk hier het nominatiefilmpje van Bloedlink:


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.