Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Per behandeling afrekenen in ggz

In de ziekenhuizen gebeurt het al en in 2013 gaan ook de instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) over op de zogeheten prestatiebekostiging waarbij de vaste budgetten vervallen en per behandeling wordt afgerekend.
Per behandeling afrekenen in ggz

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte dat dinsdag bekend. Ze denkt dat hiermee de administratieve lasten van de instellingen worden gehalveerd, ook al omdat die nu met de twee verschillende financieringssytemen te maken hebben.

Onderscheiden
Volgens Schippers helpt de nieuwe aanpak om goede en doelmatige zorg te bieden doordat instellingen nu worden gestimuleerd zich te onderscheiden, bijvoorbeeld via kwaliteit. Verzekeraars krijgen hierdoor meer mogelijkheden om tegen een scherpe prijs zorg in te kopen.

Registratie
GGZ Nederland is blij met deze stap, zo laat de vereniging weten. ‘Met de invoering van de prestatiebekostiging wordt afscheid genomen van de dubbele registratie die hoorde bij de budgettering en vermindert de administratieve last. Met deze stap kunnen alle zorgaanbieders in de ggz onder dezelfde voorwaarden zorg leveren en contracteren.’

Akkoord
De minister voegt met deze stap een hoofdstuk toe aan haar hervormingsagenda. Onlangs kreeg de Tweede Kamer haar voorstel om het voor pensioenfondsen aantrekkelijker te maken te investeren in de ziekenhuizen en onder voorwaarden winstuitkeringen toe te staan. Eerder voerde Schippers prestatiebekostiging in de ziekenhuiszorg in. Ook sloot ze een akkoord met ziekenhuizen en zorgverzekeraars om kwaliteit van de zorg behouden en de stijgende zorgkosten in toom houden.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.